Prominenten fileren Xhaka: 'Hij heeft geen toekomst meer bij Arsenal'

Reacties

Granit Xhaka's boze reactie na zijn wissel tegen Crystal Palace is volgens meerdere oud-spelers een verkeerd signaal naar de club en de fans. De aanvoerder werd uitgejoeld toen hij naar de kant moest en liet dat signaal niet onbeantwoord. Drie voormalige Gunners vrezen dat de Zwitser hard bezig is zijn eigen glazen in te gooien bij Arsenal.

Prominenten fileren Xhaka: 'Hij heeft geen toekomst meer bij Arsenal'
© Pro Shots

Manager Unai Emery haalde Xhaka zondag naar de kant, nadat Arsenal een 2-0 voorsprong tegen Crystal Palace verspeelde. De fans begeleidden de middenvelder onder gejoel naar de kant, waarop Xhaka handgebaren maakte en deed alsof hij ze niet hoorde. Eenmaal bij de zijlijn trok hij zijn shirt uit en zocht hij de kleedkamer op.

'Ik denk dat hij geen aanvoerder meer kan zijn', zegt Emmanuel Petit in de Engelse media. 'Zijn reactie was onacceptabel. Zijn prestaties op het veld zijn tot daar aan toe, maar wat hij daarna deed is echt van een ander niveau. Zoiets kún je niet doen in Engeland, dat zien ze als verraad.'

'Ik speelde in mijn dagen met grote jongens als Tony Adams en Patrick Vieira, echte leiders. Mannen die persoonlijkheid en karakter toonden en lieten zien wat het betekent om aanvoerder van Arsenal te zijn. Die jongens respecteerden de fans altijd. Ik denk niet dat Xhaka begrijpt wat het in Engeland betekent om aanvoerder te zijn', aldus Petit.

Ook Martin Keown, die verspreid over twee perioden dertien seizoenen voor Arsenal uitkwam, praat Xhaka's gedrag niet goed. 'Hij werd niet voor het eerst uitgejouwd, dat gebeurde in september ook al tegen Aston Villa. Toen stonden ze met 2-1 voor bij rust en ging Xhaka er onder boegeroep vanaf. Arsenal won alsnog met 3-2 en vijf dagen later benoemde Emery hem tot aanvoerder.'

'Wat er nu gebeurt is net zo goed de schuld van de manager. Als je de spelers hun aanvoerder laat kiezen, wordt het een populariteitsprijs. En dat kan niet, het gaat om leiderschap', zegt Keown. Hij herinnert zich niet dat hij ooit een trainer had die een aanvoerder aanwees op basis van populariteit. 'Voor mij zou Pierre-Emerick Aubameyang een veel logischer keuze zijn', aldus de Engelsman.

Populaire jongen
Oud-aanvaller Charlie Nicholas, die in de jaren tachtig vijf seizoenen in Londen speelde, sluit zich aan bij Keown. 'Het is overduidelijk dat Arsenal moeite heeft een natuurlijke leider te vinden in de kleedkamer. Je ziet dat Xhaka een populaire jongen is in de groep. En een echte teamspeler, maar wat hij laat zien is gewoon onaanvaardbaar', vindt Nicholas.

'Xhaka mag nu dan nog aanvoerder zijn, maar ik denk niet dat hij dat blijft', loopt de Schot op de zaken vooruit. 'Het feit dat hij niet meteen zijn excuses aanbood zegt iets over hoe boos hij is. Ik kan me voorstellen dat het een verschrikkelijk gevoel is, hoor, de positie waarin hij nu verkeert. Maar je moet die boosheid wel onder controle krijgen.'

'Als je een voetballer van enige betekenis wilt zijn, zeker op een hoog niveau, moet je een dikke huid hebben. Anders kun je geen voetballer zijn. Wat denk je, dat Cristiano Ronaldo en Lionel Messi nooit bekritiseerd worden? Iedereen maakt het mee, vroeg of laat. Ik denk niet dat Xhaka in enige hoedanigheid terugkomt en weer voor Arsenal zal spelen', zegt Nicholas.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Meer Premier League
Meer over Premier League
Meer G. Xhaka
Meer over G. Xhaka
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.