Schmidt zet reuzenstap naar groepsfase, Chery brengt Haifa in extase

Benfica staat op de rand van de groepsfase van de Champions League. In de eerste ontmoeting met Dinamo Kiev in de laatste voorronde won de ploeg van Roger Schmidt woensdag met 0-2. David Neres nam een assist voor zijn rekening in het Poolse Lodz, waar de wedstrijd werd afgewerkt wegens de oorlog in Oekraïne. Tegelijkertijd won Maccabi Haifa dankzij een doelpunt van Tjaronn Chery met 3-2 van Rode Ster Belgrado.

Dinamo Kiev
Dinamo Kiev
0 - 2
Benfica
Benfica

Benfica begon sterk aan de wedstrijd en beloonde zichzelf in de negende minuut voor de goede start. Aan de rand van het strafschopgebied tikte João Mário de bal opzij richting Gilberto, die met een poeier de rechterbovenhoek uitzocht. Doelman Georgiy Bushchan kreeg zijn hand tegen de bal, maar niet in voldoende mate.

Een enorme fout van Viktor Tsygankov leidde acht minuten voor de pauze de 0-2 in. Na een onzorgvuldige terugspeelpass van de aanvoerder van Dinamo Kiev nam Neres de bal over en stelde hij Gonçalo Ramos in staat de marge te verdubbelen. Dinamo Kiev werd tussen de twee doelpunten door eenmaal gevaarlijk: Tsygankov pegelde de bal rakelings naast.

In de slotfase van de eerste helft was Neres met een punter dicht bij een doelpunt. Hij zag zijn inzet voorlangs zeilen. In het tweede bedrijf nam het gevaar voor beide doelen af. Halverwege de tweede helft voorkwam Benfica-keeper Odisseas Vlachodimos dat Oleksandr Karavaev er 1-2 van maakte, om vervolgens ook een van richting veranderd afstandsschot van de Dinamo Kiev-invaller te pareren.

Maccabi Haifa
3 - 2
Rode Ster Belgrado

Maccabi Haifa nam in 2009 voor het laatst deel aan de groepsfase en heeft nu een serieuze kans op een terugkeer. Frantzdy Pierrot bracht de Israëliërs op voorsprong met een schot uit de draai vanaf de vijfmeterlijn; een door Aleksandar Pesic van richting veranderd schot betekende de 1-1, waarna Guelor Kanga met een geplaatste inzet voor de 1-2 zorgde. Na de pauze rechtte Haifa de rug. Pierrot kopte de gelijkmaker binnen, waarna Chery met een droge knal vanaf circa achttien meter het thuispubliek in extase bracht.