'Schijterig' PEC Zwolle had last van plankenkoorts

Waar PEC Zwolle vorig seizoen tot de achtste speelronde moest wachten op de eerste overwinning, pakte trainer John van 't Schip zondag meteen drie punten bij zijn debuut in het thuisduel met Roda JC Kerkrade: 4-2. Van 't Schip zag na de matige eerste helft genoeg verbeterpunten.

PEC maakte het zichzelf immers onnodig moeilijk door voor rust keer op keer balverlies te lijden op eigen helft en daarmee Roda JC in het zadel te helpen. 'We speelden niet vrijuit', analyseerde Van 't Schip na afloop bij FOX Sports. 'Ik had het idee dat we een beetje plankenkoorts hadden, dan ga je dus ook een beetje tegen jezelf spelen. We maakten ook niet de keuzes die we normaal wel maakten. Ze zetten ons goed vast, daar hadden wij geen antwoord op.'

Van 't Schip besefte dat PEC geluk had dat Dirk Marcellis vlak voor rust nog even de gelijkmaker binnenkopte. Na rust liepen de Zwollenaren vervolgens uit naar een 4-2 zege. 'De tweede helft was duidelijk een stuk beter. We hebben bij vlagen heel goed gespeeld en kansen gecreëerd, maar ook voor Roda waren er weer mogelijkheden. Het had ook de andere kant op kunnen gaan, maar over de hele wedstrijd hebben we verdiend gewonnen gezien de kansen.'

Aanvoerder Bram van Polen zag het slechte begin van PEC met afgrijzen aan. 'Er is nog een hoop werk aan de winkel. We leden een paar keer heel snel balverlies, daardoor gingen we ook heel schijterig voetballen. Als we bang zijn om te voetballen, zijn we wel een matige ploeg. Gelukkig gooiden we de schroom in de tweede helft meer van ons af', aldus Van Polen, die met een assist (eigen goal Adil Auassar) en een doelpunt belangrijk was.

Van Polen vertelde blij te zijn met Van 't Schip als nieuwe trainer. 'Niks ten nadele van Jans, maar ik vind iets fris en iets nieuws wel weer lekker.' Dat de oud-international meteen won bij zijn debuut, was mooi meegenomen. 'Dat is belangrijk: eerste wedstrijd winnen, drie punten voor je eigen publiek. Natuurlijk wil je zo goed mogelijk spelen, maar de kop is er af. Het is nu aan ons om verder te werken, want er zit veel meer in dan we vandaag hebben laten zien, zeker in de eerste helft', besloot Van 't Schip.