PEC wint bij debuut Van 't Schip in vermakelijk duel van Roda

PEC Zwolle is onder de nieuwe trainer John van 't Schip met een overwinning begonnen aan het Eredivisie-seizoen 2017/18. Tegen Roda JC Kerkrade kwam PEC moeizaam op gang, maar won het in een vermakelijke wedstrijd uiteindelijk met 4-2.

PEC hoopt na de veertiende plaats van vorig seizoen een frisse start te maken onder Van 't Schip, die de in Zwolle toch uiterst succesvolle Ron Jans opvolgt. Daar kwam op het nieuwe kunstgrasveld aanvankelijk weinig van terecht. De spelers van PEC maakten in de opbouw de ene na de andere opzichtige fout. Jorn Vancamp verzuimde daar oog in oog met Diederik Boer nog van te profiteren, maar de van Feyenoord gehuurde Simon Gustafson had het vizier in de 22ste minuut wel op scherp nadat Mustafa Saymak de bal zomaar had ingeleverd op eigen helft.

Aanvankelijk leverde de poging tot verzorgd combineren PEC ook nog wel wat mogelijkheden op voor Saymak (hakballetje) en Younes Namli (gevaarlijk schot), maar na de openingsgoal van Roda waren de Zwollenaren de kluts even helemaal kwijt. Na weer een foute pass, ditmaal van Philippe Sandler, mocht de thuisploeg van geluk spreken dat Boer goed uit zijn doel kwam en zo de 0-2 voorkwam. Een belangrijk moment bleek vlak voor rust, toen Dirk Marcellis uit een corner de al niet meer verwachte gelijkmaker binnenkopte.

Dirk Marcellis kopt de bal uit een corner van Younes Namli in de verre hoek langs Hidde Jurjus: 1-1.

Na rust had PEC de zaken beter op orde, al bleef het bij uitbraken van Roda kwetsbaar en kwam het met het nodige geluk op voorsprong. Na een fraai passje van Youness Mokhtar gaf Bram van Polen voor. Daar was het echter niet een ploeggenoot, maar invaller Adil Auassar die de bal in zijn eigen doel schoot. Het leidde een sterke fase van de ploeg van Van 't Schip in, waarbij Ryan Thomas en Mokhtar met gevaarlijke schoten dicht bij een derde treffer waren.

Dit keer Roda leek rijp voor de sloop, maar dat vocht zich in de 62ste minuut nog één keer terug in de wedstrijd. Bas Nijhuis legde de bal op de stip nadat hij afhankelijk nog voordeel had gegeven toen de bal na een overtreding van Van Polen tergend langzaam tegen de paal rolde. Gustafson maakte bij zijn debuut voor Roda geen fout vanaf de stip, maar genoeg voor een punt in de eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer Robert Molenaar was het niet.

Dat mocht met name Hidde Jurjus zich aanrekenen. De van PSV gehuurde doelman liet zich in de eerste helft en de eerste fase na rust gelden met enkele prima reddingen, maar maakte geen al te beste indruk bij de 3-2 en 4-2 van PEC. In de 66ste minuut profiteerde Saymak na een lange bal van Thomas met een subtiele lob van weifelend uitkomen van Jurjus. Acht minuten later tastte de voormalig keeper van De Graafschap mis bij een geplaatst, maar houdbaar afstandsschot van Van Polen.

Een tweede comeback van Roda was daarna te veel gevraagd, waardoor PEC na één speelronde nu al meer punten heeft dan vorig seizoen na zeven duels het geval was. Het laatste seizoen onder leiding van Jans begon immers uiterst moeizaam met twee gelijke spelen en vijf nederlagen. Roda krijgt vrijdag een nieuwe kans van de nul af te komen als Vitesse op bezoek komt in Zuid-Limburg.