Scherpen over riskante fout in de opbouw: 'Een beetje bewijsdrang'

Kjell Scherpen kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn Eredivisie-debuut voor Ajax. De 21-jarige doelman ging in de eerste helft de mist in, maar revancheerde zich na rust met een cruciale ingreep.

sc Heerenveen
1 - 2
Ajax
Ajax

Scherpen zou gewoon op de bank beginnen in Friesland, maar moest op het laatste moment nog de knop omzetten, toen eerste doelman Maarten Stekelenburg geblesseerd raakte in de warming-up. 'Ik hoorde het een kwartiertje voor de aftrap, dus dan is het snel inschieten en dan starten', blikt de jonge keeper terug op de hectische aanloop naar het duel in het Abe Lenstra Stadion.

'Ik kreeg niet heel veel te doen eigenlijk. De eerste helft had ik een momentje, dat had niet gehoeven, daar kunnen we simpel over doen', vervolgt Scherpen. Hij doelt op een moment in de opbouw, waar hij onder druk een risicovolle pass op Devyne Rensch probeerde te spelen. De bal kwam echter in de voeten van Henk Veerman, die zo een behoorlijke kans kreeg, maar de spits schoot de bal over het halflege Ajax-doel.

'Ik schatte het verkeerd in', verklaart Scherpen. 'Daar moet ik een betere keuze maken. Dat is wel iets waar ik beter in ben geworden, vind ik. Maar ik had toch een bewijsdrang of zoiets, waardoor je iets geks doet. Maar gelukkig liet ik dat daarna niet meer zien.'

In de tweede helft liet Scherpen zich ook van zijn beste kant zien. Bij een gelijke stand kreeg Mitchell van Bergen een enorme kans op de 2-1 voor Heerenveen. De rappe aanvaller kwam helemaal alleen op Scherpen af, maar de doelman kwam als winnaar uit de strijd. 'Hij is snel, dat wist ik dus ik probeerde er ook snel uit te komen. Hij ging om me heen en dan heb ik natuurlijk wel profijt van mijn lengte.'

Niet veel later viel de goal aan de andere kant en kon Ajax dus weer drie punten bijschrijven. Voor Scherpen is het een ongekende weelde. De doelman moest lang op zijn kans wachten, maar was afgelopen week al driemaal in actie voor Jong Oranje op het EK en maakte nu dus zijn competitiedebuut voor Ajax. 'Dat is wat je wil, veel wedstrijden spelen. Dan ontwikkel je jezelf nog meer, daar ben ik uiterst blij mee', concludeerde hij.