Experimenterend Ajax worstelt zich langs SC Heerenveen

Reacties

Makkelijk ging het niet, maar Ajax heeft zondag wel zijn vierde Eredivisie-zege op rij geboekt. SC Heerenveen maakte het de koploper erg lastig, maar stond uiteindelijk toch met lege handen.

Experimenterend Ajax worstelt zich langs SC Heerenveen
© Pro Shots
sc Heerenveen
sc Heerenveen
1 - 2
Ajax
Ajax

Ajax-trainer Erik ten Hag had behoorlijk wat te puzzelen voor het duel in het Abe Lenstra Stadion, want na Daley Blind viel ook Maarten Stekelenburg weg in de warming-up. Kjell Scherpen was zijn vervanger onder de lat. De absentie van Blind loste Ajax op door Lisandro Martínez en Edson Álvarez centraal achterin te posteren en Devyne Rensch door te schuiven naar het middenveld. Die positie bekleedde hij in de jeugd regelmatig, maar bij de hoofdmacht was Rensch tot nu toe vooral vleugelverdediger.

Met die flink gewijzigde opstelling speelde Ajax een erg stroeve eerste helft. Heerenveen legde de koploper het vuur na aan de schenen en kwam na een klein half uur op voorsprong. Mitchell van Bergen ontdeed zich van Álvarez en klopte Scherpen in de verre hoek: 1-0. Lang kon de thuisploeg daar niet van genieten. Nog geen tien minuten later maakte Dusan Tadic er alweer 1-1 van. Hij benutte een strafschop die na inmenging van de VAR gegeven werd wegens hands van Jan-Paul van Hecke.

In het begin van de tweede helft kreeg Heerenveen vervolgens een enorme kans op de 2-1. Opnieuw was het Joey Veerman die Van Bergen bediende; de rappe aanvaller kon alleen op Scherpen af, maar was besluiteloos, waardoor de Ajax-goalie kon ingrijpen. In de 61ste minuut sloegen de bezoekers vervolgens toe. Sébastien Haller veranderde een schot van Martínez van richting en liet Erwin Mulder zo kansloos: 1-2. De VAR checkte het doelpunt nog op buitenspel, maar kwam na enkele minuten tot de conclusie dat het een geldige goal was.

Met die goal was de wedstrijd nog niet gespeeld. Heerenveen hield hoop op een resultaat, iets wat sinds 2013 niet meer gelukt was in eigen huis tegen Ajax. De Friezen kwamen echter niet tot een écht slotoffensief. Ajax bleef overeind en kon zo weer drie punten bijschrijven. De ploeg van Ten Hag heeft daardoor weer een voorsprong van elf punten op PSV en AZ, plus een wedstrijd tegoed. Eerst wacht donderdag de confrontatie met AS Roma.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
SC Heerenveen Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.