Ryan helpt AZ na zenuwslopende ontknoping naar Conference League

AZ heeft zich donderdagavond ternauwernood voor de groepfase van de Conference League geplaatst. Daar was wel een zenuwslopende strafschoppenserie voor nodig tegen SK Brann.

SK Brann
SK Brann
ns
3 - 3
AZ
AZ

AZ wist na het 1-1 gelijkspel van vorige week dat het in Noorwegen alles uit de kast moest halen. De ploeg van trainer Pascal Jansen maakte in Alkmaar geen al te overtuigende indruk, maar ging in Bergen wel goed van start. De vorige week goed ingevallen Mayckel Lahdo onderstreepte dat al na twaalf minuten door zijn basisplaats te bekronen met een fraaie goal. Met rechts schoot de Zweedse vleugelspits diagonaal raak.

Zo had AZ, met de jonge Kenzo Goudmijn op het middenveld, al snel het doelpunt te pakken waar het naar op zoek was. Enkele minuten later voegde Ruben van Bommel daar al bijna een tweede treffer aan toe, de negentienjarige aanvaller raakte na een vrije trap de bovenkant van de lat. Zo waren er meer momenten dat de Alkmaarders de voorsprong hadden kunnen vergroten, maar het ontbrak dan aan de laatste pass of de afronding.

Na een half uur klopte wel alles toen de bal via een aanval over rechts voor de voeten van Sven Mijnans kwam. De middenvelder haalde overtuigend uit en liet doelman Mathias Dyngeland kansloos met een schot in de bovenhoek. Brann leek daarmee rijp voor de sloop, maar de door ziekte verzwakte Noren deden vlak voor rust toch iets terug uit een corner. Pantelis Hatzidiakos liet Fredrik Knudsen lopen, die raak kopte: 1-2.

Ook na rust verzuimde AZ het karwei af te maken. Vijf minuten na de hervatting herstelde Van Bommel de marge weliswaar al snel weer naar twee goals door beheerst af te ronden na goed voorwerk van Lahdo, maar daarna lieten de Alkmaarders de Noren toch weer terug in het duel komen. Eerst schoot Joachim Soltvedt prachtig raak uit een vrije trap, acht minuten voor tijd maakte Japhet Sery Larsen de comeback compleet.

En dus moest AZ ondanks het overwicht verlengen. In de toegevoegde tijd waren er kansen voor Mijnans en invaller Ernest Poku, maar zij konden een penaltyserie niet voorkomen. Ook een late rode kaart voor Brann-middenvelder Felix Horn Myhre veranderde daar niets aan. Doelman Mathew Ryan onderscheidde zich net als vorig seizoen tegen Anderlecht in de strafschoppenreeks en hielp AZ met een cruciale redding naar de Conference League.