Reparatiebedrijf Oranje: aloude probleem na twee jaar nog niet opgelost

Het kwam maandagavond na de nederlaag tegen Italië weer ter sprake: het Nederlands elftal en zijn zwakke eerste helften. Tweeënhalf jaar na de eerste interland onder Ronald Koeman bleek het euvel ook in de tweede interland onder interim-bondscoach Dwight Lodeweges nog niet opgelost.

0 - 1
Italië
Italië

En dat weten ze bij Oranje zelf ook. Zo noemde Marten de Roon de eerste helft na afloop bij de NOS frustrerend omdat Nederland geen druk kreeg op Italië en de internationals vooral bezig waren met ruimtes dichtlopen. 'We waren zoekende in het veld waar het aan ligt, maar dat is best lastig in het veld als het zo snel gaat. We kunnen een heel stuk volwassener worden, om daar een antwoord op te hebben en het direct op te lossen.'

En dat is niet de eerste keer dat er in de rust reparatiewerkzaamheden moeten worden verricht, terwijl het Nederlands elftal immers tweeënhalf jaar verder is. 'We hadden er iets meer van verwacht, omdat we dachten dat we iets verder waren', zei De Roon dan ook. Dit was een van de meer frustrerende eerste helften. Het moet beter. Het is al de zoveelste keer dat een eerste helft niet goed is, dat moet niet meer kunnen.'

Het verschil tussen Nederland in de eerste en de tweede helft sinds de eerste interland onder Koeman in maart 2018 tegen Engeland is inderdaad groot. In de laatste 22 duels ging Oranje liefst acht keer de rust in met een achterstand. De laatste keer dat dat gebeurde was een jaar geleden tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Duitsland. Dankzij een ijzersterke comeback in de tweede helft won Nederland nog met 2-4.

Het is een scenario dat zich vaker voordeed. In vijf van de acht interlands waarin het Nederlands elftal bij rust tegen een achterstand aankeek, sleepte het er nog een resultaat uit (zie tabel onder). Het oefenduel met Peru (2-1) en de Nations League-halve tegen Engeland (3-1 na verlenging) won Oranje nog, in het uitduel met Duitsland (2-2) in de Nations League en het oefenduel met Slowakije (1-1) was een gelijkspel het hoogst haalbare.

verschil oranje eerste en tweede helft

Nederland zou op basis van de ruststanden 26 punten hebben verzameld in 22 duels, op basis van de eindstanden 41.

Alleen de allereerste Nations League-wedstrijd in en tegen Frankrijk (2-1) en het thuisduel met Duitsland (2-3) in de EK-kwalificatiereeks eindigden na een weinig hoopgevende ruststand ook echt in een nederlaag, al kwam Oranje in beide duels nog wel terug van een achterstand om het gelijkspel in de slotfase vervolgens nog uit handen te geven. Maar dat Nederland al dan niet noodgedwongen specialist is in comebacks, is wel duidelijk.

In totaal moest Nederland in tweeënhalf jaar tijd namelijk in dertien van de 22 interlands de achtervolging inzetten. In het eerdere oefenduel met Italië (1-1) en het EK-kwalificatieduel met Noord-Ierland in De Kuip (3-1) gebeurde dat zelfs in de tweede helft, maar knokten de comeback-kids van Koeman zich toch nog terug. Tegen de Noord-Ieren resulteerde dat zelfs in een heroïsche en cruciale overwinning richting plaatsing voor het EK.

Tegen toplanden blijkt terugkomen toch wat lastiger. In het oefenduel met Engeland (0-1, het debuut van Koeman), de Nations League-finale tegen Portugal (0-1) en het laatste duel met Italië (0-1) was de achterstand niet meer te repareren. Omgekeerd verloor Oranje zelf ook nooit een wedstrijd als het níét op achterstand kwam. Een voorsprong betekende tot nu toe in alle gevallen een zege (acht uit acht). Tegen Noord-Ierland bleef het 0-0.

Ook Lodeweges weet dat het richting het EK van volgend jaar misschien wel het belangrijkste verbeterpunt is van het Nederlands elftal, dat in dat opzicht wel wat hardleers is. 'We hebben dat in die tweeënhalf jaar best een aantal keer gehad, dat we in de eerste helft aan het zoeken zijn. En dat werd dat meestal wel gecorrigeerd in de tweede helft. Maar dat moet niet zo blijven. We moeten weer om de tekentafel gaan zitten.'

Dat er een schone taak ligt voor de nieuwe bondscoach, blijkt ook uit een blik op de verschillende statistieken (zie onder). Niet alleen is het verschil in gemaakte doelpunten (13 voor rust, 29 na rust) gigantisch, ook is het aantal doelpogingen vóór significant hoger en zijn die ook doelrijper dan die in de eerste helft (zie: Expected Goals voor). Het maakt duidelijk dat Oranje een slow starter is, een probleem dat na tweeënhalf jaar nog niet is opgelost.