Italië legt zwaktes Oranje bloot op pijnlijke avond

Reacties

Het Nederlands elftal heeft maandagavond in de Johan Cruijff Arena verloren tegen Italië. Het Oranje van interim-bondscoach Dwight Lodeweges werd bij het tweede duel in de Nations League simpelweg overklast.

Italië legt zwaktes Oranje bloot op pijnlijke avond
© Pro Shots
Nederland
Nederland
0 - 1
Italië
Italië

De doorgeschoven assistent van de vertrokken Ronald Koeman hield bij het duel met de Italianen grotendeels vast aan de vaste kern. De enige wijziging ten opzichte van de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Polen van afgelopen vrijdag was het opstellen van Donny van de Beek ten koste van Steven Bergwijn. Georginio Wijnaldum werd op papier rechtsbuiten en zou bij aanvallen van het Nederlands elftal het centrum opzoeken, zodat er op rechts ruimte zou komen voor Hans Hateboer. Dat was een van de aanvallende plannen van Lodeweges.

Op die rechterflank moest Hateboer zich in de eerste helft vrijwel continu beperken tot verdedigen. Oranje had grote problemen op die flank en de opkomende linksback Leonardo Spinazzola zorgde voor veel dreiging, net als linksbuiten Lorenzo Insigne. Uit een voorzet van Spinazzola was Nicolò Zaniolo in de zeventiende minuut al gevaarlijk met een spectaculaire omhaal en dat was het begin van een reeks kansen voor de Italianen. Ciro Immobile schoot voorlangs en Jasper Cillessen zag tot zijn opluchting ook Spinazzola en Insigne het doel net missen met gevaarlijke schoten.

Het Nederlands elftal kreeg simpelweg maar geen grip op Italië en moest het initiatief aan de bezoekers laten. In de eerste helft was er eigenlijk maar één kans voor Oranje: Georginio Wijnaldum draaide handig weg bij Jorginho en schoot door de benen van Giorgio Chiellini in de handen van Gianluigi Donnarumma. Dat was de enige keer voor rust dat de AC Milan-goalie handelend moest optreden bij een doelpoging. Het was dan ook dik verdiend dat de ploeg van bondscoach Roberto Mancini in de extra tijd van de eerste helft op voorsprong kwam. Uit een voorzet van Ciro Immobile kopte Nicolò Barella de bal overtuigend voorbij Cillessen: 0-1. De Oranje-defensie zag er daarbij ook niet goed uit, Nathan Aké moest zowel de voor Zaniolo vervangen Moise Kean als Barella opvangen.

© Pro Shots

Oranje nam bij de start van de tweede helft meer initiatief, maar had ook geluk dat het niet snel 0-2 werd. Immobile kon bijna profiteren van slordig balverlies van Hateboer, die zijn fout zelf herstelde. Insigne dwong Cillessen daarna tot het uiterste met een schot richting de verre hoek. Nederland leek vervolgens wat meer vertrouwen te krijgen na een plotselinge kans voor Van de Beek, die werd vrijgespeeld door Wijnaldum en wiens schot werd gepakt door Donnarumma. Met een omzetting probeerde Lodeweges voor een extra impuls te zorgen. Van de Beek stond zijn plek af aan Bergwijn, die vanaf rechts ging spelen en Wijnaldum verhuisde naar het centrum.

Waar Oranje hoopte te kunnen jagen op de gelijkmaker, werd de ploeg door Italië juist weer teruggedrongen. Het elftal van Lodeweges gaf veel ruimte weg en kon aanvallend amper een vuist maken. Dat veranderde niet met Denzel Dumfries als invaller voor Hateboer, die licht geblesseerd leek. Naarmate de tijd vorderde, sijpelde het geloof in een goed resultaat weg. Het veldspel bleef slordig en als er dan eens een kansrijke situatie was, dan verdedigden Chiellini en Leonardo Bonucci geroutineerd.

De laatste invaller bij Oranje was Luuk de Jong, die de geblesseerde Aké tien minuten voor het einde verving. Met de Europa League-held van Sevilla binnen de lijnen werd opportunistischer gespeeld. Oranje koos vol voor de aanval, maar zonder effect. Memphis pakte in de slotfase ook nog onhandig geel voor aanmerkingen op de leiding en mist zo de volgende wedstrijd in de Nations League.

Zo verloor Nederland voor het eerst sinds zeven wedstrijden. Grote gevolgen heeft de nederlaag nog niet in de Nations League. Italië gaat in de poule met vier punten uit twee duels aan de leiding, Nederland volgt daarachter met drie punten, net als Polen.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
6
3
3
0
7-2
+5
12
2
Nederland
6
3
2
1
7-4
+3
11
3
Polen
6
2
1
3
6-6
0
7
4
Bosnië-Herzegovina
6
0
2
4
3-11
-8
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.