RB Leipzig blijft in spoor Bayern, Verhaegh toont specialisme

RB Leipzig heeft zaterdag geen misstap begaan bij het achtervolgen van koploper Bayern München. De Bundesliga-verrassing won van 1. FC Köln. Borussia Dortmund had weinig moeite met SC Freiburg, terwijl Paul Verhaegh de zege van FC Augsburg inleidde.

RB Leipzig - 1. FC Köln 3-1
De achtervolger van koploper Bayern München kwam goed uit de startblokken tegen het bezoekende FC Köln. Al na vijf minuten zette Emil Forsberg (foto) de thuisploeg op 1-0. Timo Werner was de aangever na een slechte uittrap van Köln-keeper Thomas Kessler. Na ruim een half uur werd Dominic Maroh de schlemiel bij Köln. Hij tikte een voorzet van Naby Keita in zijn eigen doel.

Köln kwam na rust nog terug in het duel, maar kon een nederlaag niet voorkomen. Yuya Osako vond een gaatje in de korte hoek op aangeven van Pawel Olkowski (2-1). Werner maakte tien minuten later een einde aan ambities van de gasten. Uit een zelf opgezette counter omspeelde hij de defensie en schoot hij raak in de lange hoek: 3-1. Leipzig staat nog altijd vijf punten achter op Bayern, dat zelf Hamburger SV vernederde.

SC Freiburg - Borussia Dortmund 0-3
Dortmund nestelt zich voorlopig steviger op de derde plaats. Freiburg had weinig in te brengen op eigen veld. Sokratis Papastathopoulos kopte na dertien minuten de 0-1 tegen de touwen na een vrije trap van Raphaël Guerreiro. Na rust verdubbelde topscorer Pierre-Emerick Aubameyang de marge. Marco Reus deed met een individuele actie het voorwerk, Aubameyang hoefde enkel zijn voet tegen de bal te zetten.

Daar bleef het niet bij voor Dortmund, want Aubameyang zorgde nog voor de derde treffer. Erik Durm gaf de assist, waarmee Aubameyang zijn criticasters over een vormdip de mond snoerde. Dortmund schudt 1899 Hoffenheim in ieder geval voor even van zich af en staat derde met veertig punten. Hoffenheim heeft er 37 en gaat zondag op bezoek bij Schalke 04.

Marco Reus bediende Pierre-Emerick Aubameyang bij de 0-2 van Borussia Dortmund.

SV Darmstadt 98 - FC Augsburg 1-2
Onderin toonde Verhaegh zijn strafschoppenspecialisme bij hekkensluiter SV Darmstadt 98. Jeffrey Gouweleeuw kampt met een rugblessure en zat niet bij de selectie van Augsburg. De tweelingbroers Altintop stonden tegenover elkaar in dit duel; Hamit bij Darmstadt en Halil bij Augsburg. Marcel Heller bracht de thuisploeg vlak na rust op voorsprong na een van richting veranderde pass van Jérôme Gondorf.

Nog geen tien minuten later ging de bal op de stip voor Augsburg na een overtreding van Alexander Milosevic. Verhaegh schoot hard in de rechterhoek, buiten bereik van doelman Michael Esser. De rechtsback heeft daardoor vijftien van de zestien strafschoppen benut die hij ooit in de Bundesliga nam. Uiteindelijk zorgde Raul Bobadilla voor de overwinning van Augsburg. Darmstadt staat nog altijd laatste met twaalf punten. Augsburg stijgt twee plaatsen en staat elfde.

Bayer Leverkusen - FSV Mainz 05 0-2
FSV Mainz 05 boekte een verrassende zege bij concurrent Bayer Leverkusen en nadert de ploeg nu op twee punten. Stefan Bell opende al na drie minuten de score uit een corner van Levin Öztunali. De aangever zorgde acht minuten later zelf voor de 0-2. Mainz klimt door de zege naar de tiende plaats met 28 punten. Leverkusen heeft er net als Freiburg dertig.