Pusic kan score Verbeek al overtreffen, Ajax zeldzaam productief

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Hekkensluiter FC Twente wacht zondagmiddag een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo in de eerste wedstrijd sinds het vertrek van Gertjan Verbeek. Nummer twee Ajax gaat op bezoek bij FC Groningen en de andere duels op het programma zijn Heracles Almelo - SC Heerenveen en Feyenoord - Excelsior.

Pusic kan score Verbeek al overtreffen, Ajax zeldzaam productief

VVV-VENLO - FC TWENTE


Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 duels VVV-Venlo:3 punten
Laatste 5 duels FC Twente:3 punten

ACTUEEL

VVV-Venlo bevindt zich in niemandsland. De Limburgers zijn alleen formeel nog niet veilig. Bij opponent FC Twente is het alarmfase één. De ploeg uit Enschede heeft nog zes speelrondes om van de laatste plaats af te komen.

• In de eerste 28 speelrondes was VVV-Venlo de ploeg met gemiddeld het minste balbezit: slechts 42,37 procent per wedstrijd. Met bijna 63 procent voerde Ajax deze lijst aan.

Pusic gooit tactiek Verbeek overboord: 'Ben aanvallend ingesteld'

• FC Twente zegevierde in geen van zijn afgelopen twaalf Eredivisie-wedstrijden (zes remises en zes nederlagen), de slechtste serie in de clubhistorie.

Marino Pusic moet FC Twente behoeden voor degradatie uit de Eredivisie.
Marino Pusic moet FC Twente behoeden voor degradatie uit de Eredivisie.

In zijn laatste vijf Eredivisie-wedstrijden kreeg VVV-Venlo liefst tien doelpunten tegen. Dat zijn er net zoveel als in de tien duels daarvóór bij elkaar.

Van Halst: 'Gedachten om zelf op te stappen spookten door mijn hoofd'

• Hoewel Verbeeks opvolger Marino Pusic eerder deze Eredivisie-jaargang slechts twee duels coachte won hij net zoveel wedstrijden als Verbeek: één. René Hake is met twee overwinningen de succesvolste FC Twente-trainer van dit seizoen.

• Slechts vijf keer eerder begon FC Twente als hekkensluiter aan een speeldag in de Eredivisie. Liefst drie van de duels die volgden werden door de Tukkers in winst omgezet.

HISTORIE

• FC Twente gaat in het kader van de Eredivisie voor de vijftiende keer op bezoek bij VVV-Venlo. De landskampioen van 2010 triomfeerde tot nu toe vijf keer en moest tweemaal alle punten aan de Limburgers laten. Zeven ontmoetingen bleven zonder winnaar.

'Van Halst heeft niet veel gelukkige beslissingen genomen bij FC Twente'

• De laatste ontmoeting tussen deze clubs in Venlo was in de jaargang 2012/13. Destijds werd het 2-2. De thuisploeg gaf een 2-0 voorsprong uit handen; Luc Castaignos liet de 2-2 aantekenen.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen VVV-Venlo en FC Twente:


SeizoenUitslag
2007/080-2
2009/100-2
2010/111-2
2011/124-2
2012/132-2

FC GRONINGEN - AJAX


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 duels FC Groningen:6 punten
Laatste 5 duels Ajax:10 punten

ACTUEEL

• Een stunt tegen Ajax zou het wat kleurloze seizoen van FC Groningen nog een beetje glans geven. De noorderlingen bevinden zich in de grauwe regionen tussen de middenmoot en de degradatiezone. Voor Ajax is de missie duidelijk: alleen bij een zege blijft de ploeg van Erik ten Hag nog enigszins in de titelrace.

• Bij liefst zeven van de laatste twaalf Eredivisie-doelpunten van FC Groningen was Ritsu Doan rechtstreeks betrokken door zelf te scoren (vijf keer) of de assist te leveren (tweemaal).

• Opvallend is dat liefst vier Ajacieden dit Eredivisie-seizoen al minimaal tien keer scoorden: Klaas-Jan Huntelaar, David Neres, Donny van de Beek en Lasse Schöne. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1997/98 toen Shota Arveladze, Jari Litmanen, Tijjani Babangida en Michael Laudrup in de dubbele cijfers belandden.

Vorig seizoen liet Ajax dure punten liggen tegen FC Groningen: 1-1.
Vorig seizoen liet Ajax dure punten liggen tegen FC Groningen: 1-1.

• Voor het eerst sinds het seizoen 2002/03 bezit FC Groningen na 28 speelrondes minder dan dertig punten. Destijds stond de teller in deze fase van de competitie op 27 punten, nu op 29.

Kampioensklok van Ajax blijft verder tikken.

• In het lopende Eredivisie-seizoen scoorde Ajax gemiddeld 2,86 keer in uitwedstrijden. Dat is het hoogste moyenne voor een Eredivisie-club sinds Ajax in 1997/98 (3,12 goals per uitduel).

• Zowel FC Groningen als Ajax zag deze competitie spelers van negen verschillende nationaliteiten scoren. Bij alle andere zestien clubs ligt dit getal lager.

HISTORIE

• Ajax aast zondagmiddag op zijn 25ste Eredivisie-zege op bezoek bij FC Groningen. Tot nu toe triomfeerden de Amsterdammers veertien keer niet: zeven keer wonnen de noorderlingen en bij zeven edities was er geen winnaar.

Een razendsnelle vooruitblik op FC Groningen - Ajax.

• In het seizoen 1995/96 boekte Ajax een memorabele 3-4 overwinning bij FC Groningen. Nordin Wooter maakte vlak voor tijd de winnende treffer voor de bezoekers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Groningen en Ajax:


SeizoenUitslag
2012/130-2
2013/141-1
2014/152-0
2015/161-2
2016/171-1

HERACLES ALMELO - SC HEERENVEEN


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 duels Heracles Almelo:10 punten
Laatste 5 duels SC Heerenveen:5 punten

ACTUEEL

• Zowel Heracles Almelo als SC Heerenveen aast nog op de achtste plaats, welke zeer waarschijnlijk leidt tot deelname aan de play-offs om een ticket voor de Europa League-voorronde. De formatie uit Overijssel bezit één puntje meer.

Heracles Almelo is al vier Eredivisie-wedstrijden zonder nederlaag (drie overwinningen en één gelijkspel). Dat is de langste reeks sinds maart-mei 2016 (zeven duels zonder verlies).

• In de topdrie van clubs die dit Eredivisie-seizoen de meeste treffers in het laatste kwartier incasseerden, staat zowel Heracles Almelo (achttien goals om de oren in deze periode) als SC Heerenveen (dertien).

Gonzalo García García speelde zowel voor Heracles Almelo als voor SC Heerenveen.
Gonzalo García García speelde zowel voor Heracles Almelo als voor SC Heerenveen.

• Van alle SC Heerenveen-trainers die ten minste 35 Eredivisie-duels coachten pakte niemand gemiddeld zo weinig punten per duel als Jurgen Streppel: 1,27. Na dit seizoen vertrekt de oefenmeester bij de Friezen.

• SC Heerenveen bleef in zijn laatste zeven uitwedstrijden in de Eredivisie zonder overwinning (drie gelijke spelen en vier nederlagen). In al die duels kwamen de Friezen wel telkens tot scoren.

HISTORIE

• Heracles Almelo zegevierde in precies de helft van de voorgaande twaalf Eredivisie-thuisduels met SC Heerenveen. Drie keer kraaiden de Friezen victorie en de overige drie confrontaties eindigden onbeslist.

• Vijf seizoenen geleden werd het 6-3 voor Heracles Almelo in een spectaculair duel. Bij rust stond het nog 2-1. Ninos Gouriye fabriceerde die dag een hattrick.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Heracles Almelo en SC Heerenveen:


SeizoenUitslag
2012/136-3
2013/141-2
2014/151-4
2015/162-0
2016/174-1

FEYENOORD - EXCELSIOR


Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 duels Feyenoord:9 punten
Laatste 5 duels Excelsior:9 punten

ACTUEEL

• Voor Feyenoord telt natuurlijk vooral de KNVB-bekerfinale, maar de Rotterdammers zijn er ook veel aan gelegen om als vierde te finishen. Tegenstander Excelsior is al even zeker van handhaving en kan bij een aardige serie zelfs nog in de buurt komen van de play-offs om Europees voetbal.

• In de persoon van Steven Berghuis heeft Feyenoord de beschikking over de speler die in de eerste 28 speelrondes het meest waardevol was. De vleugelflitser had dit seizoen een rechtstreeks aandeel in 23 goals door zelf twaalf keer te scoren en elf keer de assist te leveren.

'Excelsior gaat relaxter dan ooit op bezoek bij Feyenoord'

Geen enkele speler maakte dit seizoen vaker de openingsgoal in een Eredivisie-duel dan Milan Massop. De verdediger van Excelsior slaagde hier vijf keer in, waaronder twee weken terug tegen ADO Den Haag (1-2).

Jhon van Beukering na afloop van de Feyenoord - Excelsior van 2010/11 (1-0).
Jhon van Beukering na afloop van de Feyenoord - Excelsior van 2010/11 (1-0).

• Opmerkelijk is dat Feyenoord sinds de jaarwisseling meer nederlagen in Eredivisie-verband leed dan Excelsior: vijf om vier. De landskampioen kreeg in deze periode ook meer tegendoelpunten: zeventien om veertien.

Een razendsnelle vooruitblik op Feyenoord - Excelsior.

• Excelsior zette zijn laatste drie uitwedstrijden in winst om en verbetert bij een triomf in De Kuip het clubrecord dat eerder dit seizoen werd gevestigd.

HISTORIE

• Feyenoord en Excelsior ontmoetten elkaar twintig keer eerder in De Kuip. De Kralingers wonnen slechts eenmaal. In 1980 werd het ook meteen 0-4. Feyenoord zegevierde achttien keer en bleef nog een keer steken op een gelijkspel.

• Afgelopen seizoen won Feyenoord met 4-1 van Excelsior in De Kuip. Bij de bezoekers viel Dogucan Haspolat in, die daarmee de eerste Eredivisie-speler uit het jaar 2000 werd.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Feyenoord en Excelsior:


SeizoenUitslag
2010/111-0
2011/123-0
2014/153-2
2015/163-0
2016/174-1

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.