Pröpper wijst stroperig Oranje de weg richting WK-strohalm

Reacties

Het Nederlands elftal heeft de eerste van drie strohalmen richting plaatsing voor het WK gepakt, maar van harte ging het allerminst. De 3-1 zege op Bulgarije leverde meer zorgen dan perspectief op, vooral gezien de ruime overwinning van directe concurrent Zweden.

Pröpper wijst stroperig Oranje de weg richting WK-strohalm

Bondscoach Dick Advocaat verklaarde de drie punten in aanloop naar Bulgarije-thuis heilig en noemde de manier waarop de overwinning tot stand zou komen 'totaal onbelangrijk'. In de letterlijke zin kreeg hij zondagavond dus exact waar hij om vroeg, maar de overwinning zal nauwelijks tot vrolijke gezichten hebben geleid. Niet in de laatste plaats omdat Zweden met 0-4 uithaalde bij Wit-Rusland, en het verschil in doelsaldo met Nederland nog maar wat groter maakte. Oranje moet de laatste twee duels (Wit-Rusland-uit en Zweden-thuis) dus niet alleen winnen, maar ook zes doelpunten goedmaken op de Scandinaviërs om nog kans te maken op de play-offs. Zweden speelt bovendien nog thuis tegen het nietige Luxemburg.

De zege op Bulgarije leverde in ieder geval nog een sprankje hoop op. Ten opzichte van de rampzalige vertoning in Parijs voerde Advocaat drie wijzigingen door in de opstelling, al was er daarvan slechts één een echte ingreep. Het vervangen van de geschorste Kevin Strootman (voor hem speelde Tonny Vilhena) was noodzakelijk, het feit dat de van knieklachten herstelde Kenny Tete als rechtsback de voorkeur kreeg boven Timothy Fosu-Mensah volkomen logisch. De verdediger van Olympique Lyon zou in Parijs ook een basisplaats gekregen hebben, maar moest geblesseerd afhaken.

Effect
De enige speler voor wie het echec in het Parc des Princes de directe aanleiding was voor het verliezen van zijn plek in het elftal, was Wesley Sneijder. De recordinternational maakte donderdag inderdaad geen beste beurt, voor hem speelde Davy Pröpper. Het was een - hoewel prima te verdedigen - opmerkelijke aanpassing, maar wel eentje die in cijfermatig opzicht het beoogde effect sorteerde.

Al in de achtste minuut kwam Oranje op voorsprong, en het was uitgerekend de man van Brighton & Hove Albion die de score opende. Toch gingen de credits voor de 1-0 vooral naar drie ploeggenoten. Na een fraaie actie van Quincy Promes combineerde Daley Blind uitstekend met Vincent Janssen. De linksback van Manchester United gaf vervolgens hard en laag voor, Pröpper tikte met links van dichtbij de openingstreffer binnen.

Op dat moment had Oranje al een behoorlijke kans gehad. Na een mislukt schot van Vilhena kreeg aanvoerder Arjen Robben de bal via verdediger Petar Zanev plotseling in zijn voeten. Robben nam aan, maar leek vervolgens te schrikken van een struikelpartij van diezelfde Zanev. Hij kon de bal daardoor niet verlengen tot bij Pröpper, die nauwelijks drie minuten later dus wél trefzeker was en daarmee voor opluchting zorgde op de tribunes van de Arena.

Stroperig
De vroege goal leek ook bínnen de lijnen voor het broodnodige vertrouwen te zorgen, want Nederland bleef aanvankelijk enthousiast de aanval zoeken. Na een knappe actie gaf Janssen laag voor, doelman Plamen Iliev tikte de bal voor de voeten van Quincy Promes, maar diens schot werd geblokt. Niet veel later kwam Oranje goed weg toen Georgi Kostadinov de eerste fatsoenlijke Bulgaarse aanval afsloot met een kopbal tegen de paal.

En hoewel die kans dus geen treffer opleverde, leek Oranje na die Bulgaarse waarschuwing de kluts kwijt. Het veldspel werd stroperig en voorspelbaar, waardoor de bezoekers doodeenvoudig stand kon houden. Het Nederlands elftal kwam in het restant van de eerste helft niet verder dan wat halve kansjes: twee schoten van buiten het strafschopgebied van Janssen (naast en gepakt door Iliev) en twee pogingen van Robben (geblokt en over).

Ook na rust was het geruime tijd niet best en kon Oranje slechts sporadisch gevaar stichten. De wederom bijzonder ongelukkig spelende Janssen schoot hard voorlangs en kon even later niet bij een strakke voorzet van Pröpper, een gevaarlijk indraaiende vrije trap van Promes werd afgevlagd wegens buitenspel, waarna de aanvaller van Spartak Moskou een voorzet van Blind ver over kopte. Toch viel de 2-0, en dat was voor een groot deel te danken aan de hoofdrolspelers bij de eerste goal. Promes gaf de bal na een strakke inspeelpass van Janssen mee aan Blind, waarna Robben diens voorzet binnengleed.

Toch zorgde ook die verdubbeling van de voorsprong niet voor kalmte, want nog geen drie minuten later was het aan de andere kant raak. Een vrije trap van aanvoerder Ivelin Popov draaide gevaarlijk in, de lichte aanraking van de volledig vrijstaande Kostadinov was niet eens nodig: 2-1. Oranje kon weer opnieuw beginnen en hoewel het allemaal weinig overtuigend was, herstelde het de marge van twee goals. Uit een voorzet van Promes knikte Pröpper knap raak in de lange hoek. Daar bleef het echter bij, mede omdat Kostadinov in de extra tijd een enorme kopkans miste, waardoor het perspectief op WK-kwalificatie er niet bepaald rooskleuriger op is geworden.

LandDuelsPuntenDoelcijfers
1.Frankrijk7 1615-5
2.Zweden81618-7
3.Nederland8 1316-11
4.Bulgarije81213-17
5.Wit-Rusland854-16
6.Luxemburg7 47-17
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.