Oranje leeft nog ondanks kansloze avond in Parijs

Reacties

Het Nederlands elftal heeft tegen Frankrijk een volgende dreun geïncasseerd in de WK-kwalificatiereeks die toch al dramatisch verliep. Oranje kwam niet eens in de buurt van een zege en verloor met 4-0. Door de zege van Bulgarije op Zweden heeft Nederland wel nóg steeds een kans op de tweede plaats in Groep A.

Oranje leeft nog ondanks kansloze avond in Parijs

Als de vaste opvolger van Danny Blind had Dick Advocaat op 9 juni bij zijn eerste interland sinds zijn rentree al warm kunnen draaien tegen Luxemburg. Die WK-kwalificatiewedstrijd werd met 5-0 gewonnen en bij het duel met Frankrijk koos de bondscoach ervoor zich niet volledig aan te passen aan de Fransen. Het 4-3-3-systeem moest de internationals vastigheden geven, zo legde Advocaat voor de aftrap uit. Met debutant Timothy Fosu-Mensah, die optimaal profiteerde van blessureproblemen bij Kenny Tete eerder deze week, als rechtsback nam hij een kleine gok. Fosu-Mensah kreeg de voorkeur boven Joël Veltman. In de punt van de aanval kreeg Vincent Janssen de voorkeur boven de bij de Oranje-selectie teruggekeerde Robin van Persie, terwijl Wesley Sneijder met Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman het middenveld vormde.

Vastigheden waren in het Stade de France echter amper te ontdekken bij het Nederlands elftal. Het spel was veel te slordig om dreigende spelers als Arjen Robben en Quincy Promes in stelling te brengen. Door het vaak vroege en meestal onnodige balverlies liep de druk van de Fransen al snel alleen maar op. En in de veertiende minuut ging het al mis. Sneijder verloor een duel met Djibril Sidibé, waarna de thuisploeg razendsnel de weg naar het doel van Jasper Cillessen vond. Antoine Griezmann zocht de combinatie met Olivier Giroud, kreeg de bal terug en rondde oog in oog met Cillessen koeltjes af door de bal door de benen van de keeper te spelen: 1-0.

Voor Frankrijk was de goal van Griezmann een welkome opsteker. De druk op de ploeg van bondscoach Didier Deschamps was toegenomen na de laatste WK-kwalificatiewedstrijd, waarin met 2-1 verloren werd op bezoek bij concurrent Zweden. Daardoor was de spanning toegenomen in Groep A, waarin Oranje bij aanvang van de zevende speelronde derde stond met een achterstand van drie punten op zowel Frankrijk als Zweden.

Aan terrein goedmaken kon Advocaat in Parijs echter amper denken. Door de krachtsverhoudingen werd het in de eerste helft een kwestie van de schade beperken. Het Nederlands elftal kwam goed weg bij kansen voor Pogba en Kingsley Coman, die allebei niet voorbij Cillessen kwamen. Veelzeggend voor het wedstrijdbeeld was dat Nederland voor rust slechts één balcontact had in het vijandelijke strafschopgebied.

Antoine Griezmann sloeg genadeloos toe bij de eerste echt grote kans voor Frankrijk.
Antoine Griezmann sloeg genadeloos toe bij de eerste echt grote kans voor Frankrijk.

Advocaat greep halverwege in door Tonny Vilhena binnen de lijnen te brengen voor Sneijder. Even leek er verandering aanstaande toen Kevin Strootman vroeg in de tweede helft met een steekpass Vincent Janssen bereikte. De spits werd echter terecht teruggefloten vanwege buitenspel, waarna Frankrijk het heft stevig in handen nam. Oranje kroop door het oog van de naald bij slap ingrijpen van Daley Blind. En uitgerekend vlak voor het moment dat Advocaat voor de tweede keer wilde wisselen - Van Persie stond al klaar aan de zijlijn – moest Kevin Strootman met rood vertrekken. De toch al ongelukkig spelende middenvelder kreeg zijn tweede gele kaart voor een lichte overtreding op Griezmann.

Van Persie viel alsnog in als vervanger van Vincent Janssen en speelde zo zijn eerste interland sinds 13 oktober 2015. De nu 102-voudig international leek zich veelal te moeten beperken tot het opjagen van de Fransen. Het was hopen op die ene kans en die kwam er ruim twintig minuten voor tijd al. Robben mocht bij de tweede paal ongedekt inkoppen uit een voorzet van Promes. De kopbal werd geblokt en was anders toch meters naast gegaan. In de tegenstoot liet Pogba het na de genadeklap uit te delen, hij schoot van dichtbij tegen Cillessen aan.

Aad de Mos is uiterst kritisch op Oranje.

Het was uitstel van executie, want in de 73ste minuut kwam de bevrijdende goal voor Les Bleus er wel. Thomas Lemar kreeg de bal vlak buiten het strafschopgebied voor zijn voeten en haalde verwoestend uit in de verre hoek: 2-0. De Fransen gingen vervolgens met verse krachten op jacht naar alleen maar meer. Alexandre Lacazette en Kylian Mbappé, die op de laatste dag van de transferperiode naar Paris Saint-Germain vertrokken is, vielen in en waren dicht bij de derde treffer. Cillessen voorkwam in die fase meer schade, net als vlak voor tijd bij een grote kans voor Griezmann. Gevaar aan de andere kant kwam er niet meer en uiteindelijk werd de score nog pijnlijker voor Oranje door Thomas Lemar. De begeerde sterspeler van AS Monaco maakte na een tikje breed van Griezmann eenvoudig de 3-0 uit een counter. Mbappé gaf de Franse zege in de extra tijd nog meer glans door raak te schieten in de verre hoek na een goed uitgespeelde aanval. Bij 4-0 bleef het.

Oranje moet zich volledig focussen op de wedstrijd van komende zondag. Dan komt Bulgarije op bezoek in Amsterdam. De Bulgaren hebben Advocaat en co donderdagavond geholpen door te winnen van Zweden. De marge van het Nederlands elftal ten opzichte van Zweden, dat tweede staat in Groep A, bedraagt zo nog altijd maar drie punten. Wel staat Oranje inmiddels vierde, met twee punten achterstand op nummer drie Bulgarije.

LandDuelsPuntenDoelcijfers
1.Frankrijk7 1615-5
2.Zweden71314-7
3.Bulgarije71212-14
4.Nederland71013-10
5.Wit-Rusland754-12
6.Luxemburg7 47-17
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.