Bulgarije helpt met zege op Zweden zichzelf én Oranje

Zweden heeft verzuimd te profiteren van de nederlaag van Oranje in Frankrijk. Bulgarije hield met de 3-2 overwinning de kans op WK-deelname voor zichzelf én Oranje overeind.

Bulgarije kwam in de levendige eerste helft tot twee keer toe op voorsprong. Voormalig PSV'er Stanislav Manolev kopte in de twaalfde minuut uit een voorzet van Georgi Milanov de 1-0 op het scorebord. Het Zweedse antwoord liet op zich wachten, zeker omdat Emil Forsberg vanaf de strafschopstip verzuimde Zweden op 1-1 te brengen. In de 29ste minuut kwam die gelijkmaker er alsnog met een rake kopbal van Mikael Lustig.

Enkele minuten later moest Zweden opnieuw beginnen nadat Georgi Kostadinov met het hoofd de Zweedse defensie andermaal in verlegenheid had gebracht. Marcus Berg voorkwam, ook met het hoofd, dat de gasten met een achterstand de kleedkamer opzochten.

In de tweede helft was Zweden de bovenliggende partij. Maar het lukte de formatie van bondscoach Janne Andersson niet om het overwicht om te zetten in een voorsprong. Met name Forsberg was enkele keren dicht bij de 2-3, maar doelman Plamen Iliev stond een revanche van de aanvaller van RB Leipzig in de weg.

Bulgarije deelde met enkele speldenprikjes al waarschuwingen uit aan het adres van Zweden, voordat in de 79ste minuut de rekening werd gepresenteerd. Ivaylo Chochev tekende met een schot van afstand voor de 3-2. Dit keer gaf Bulgarije de voorsprong niet meer uit handen. Ook invaller Samuel Armenteros bood geen soelaas voor de Zweden.

Bulgarije blies met het succes de eigen kansen op een WK-deelname nieuw leven in, maar hielp ook de komende tegenstander Nederland (18.00 uur in Amsterdam) nog hopen op een WK-ticket. Zweden staat op drie punten van koploper Frankrijk en heeft een voorsprong van één punt op Bulgarije en drie punten op Nederland.