Enorme stunt Zweden tegen Frankrijk grote domper voor Oranje

Frankrijk is in extremis onderuit gegaan tegen Zweden: 2-1. In de groep van Oranje verloor de ploeg van Didier Deschamps in de slotfase door een fout van Hugo Lloris en spectaculaire treffer van Ola Toivonen. De uitslag in Solna is een tegenvaller voor Oranje.

In het eerste half uur wisten beide landen amper een kans te creëren. Celtic-rechtsback Mikael Lustig loste een schot namens Zweden en even later kreeg Olivier Giroud een grote kopkans, maar de Arsenal-aanvaller kreeg zijn hoofd onvoldoende tegen de bal.

Diezelfde Giroud gaf in de 37ste minuut pas het échte startschot van het duel. Nadat de Franse spits de bal voor zichzelf had klaargelegd, schoot hij vanuit een moeilijke positie op magnifieke wijze in de verre hoek. Lang kon Frankrijk niet genieten van de voorsprong, want op slag van rust kwam Zweden langszij door een treffer van Jimmy Durmaz: de speler van Olympiakos Piraeus rondde overtuigend af met een laag schot.

Na de pauze bleef het duel in Solna gelijk opgaan. De kleine Antoine Griezmann ontsnapte op slimme wijze aan zijn bewaking, maar zijn kopbal werd gepakt door de Zweedse doelman Robin Olsen. Aan de andere kant was de thuisploeg gevaarlijk via Jakob Johansson en Lloris trad goed op bij een poging van Durmaz.

Ook de inbreng van het Monaco-duo Kylian Mbappé en Thomas Lemar kon het verschil niet maken voor Les Bleus. Sterker nog, in blessuretijd ging Zweden met de overwinning aan de haal. Doelman Lloris verwerkte de bal dramatisch, waarna Toivonen van grote afstand (rond de middenlijn) de bal in het lege doel schoot.

Door het late doelpunt neemt Zweden de koppositie over van Frankrijk. De goal van Toivonen is bovendien erg ongunstig voor Oranje in de strijd om de tweede plaats in Poule A.

Wit-Rusland – Bulgarije 2-1
Ook niet onbelangrijk in de strijd om de tweede plaats was het duel tussen Wit-Rusland en Bulgarije. Na een half uur zette Mikhail Sivakov de Wit-Russen vanaf de penaltystip op 1-0. Tien minuten voor tijd verdubbelde de 22-jarige Pavel Savitskiy de voorsprong. In de negentigste minuut maakte Bulgarije nog de aansluitingstreffer, maar de goal van Georgi Kostadinov kwam te laat.

Op donderdag 31 augustus speelt Nederland tegen Frankrijk en gaat Zweden op bezoek in Bulgarije. Het derde duel dat die dag op het programma staat, is Luxemburg tegen Wit-Rusland.