Nederland-Bulgarije: knapt het zijden draadje?

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije van zondagavond (aftrap 18.00 uur).

Nederland-Bulgarije: knapt het zijden draadje?
 
Aftrap:18.00 uur
Speelronde:8, in de WK-kwalificatie
Scheidsrechter:Anastasios Sidiropoulos

• Door met 3-2 te winnen van Zweden meldde donderdagavond ook Bulgarije zich in de race om de tweede plaats in Groep A. De ploeg van bondscoach Petar Hubchev staat derde en heeft twee punten meer dan Nederland, dat donderdag totaal niet bleek opgewassen tegen Frankrijk.

• Oranje moet hoe dan ook winnen, zelfs al zou Zweden verliezen van Wit-Rusland. Anders bestaat de kans dat de poule van Nederland de slechtste nummer twee herbergt met als straf dat deze niet mag deelnemen aan de play-offs. Lees hier meer over de scenario's.

De stand in de groep van Oranje:

LandDuelsPuntenDoelcijfers
1.Frankrijk7 1615-5
2.Zweden71314-7
3.Bulgarije71212-14
4.Nederland71013-10
5.Wit-Rusland754-12
6.Luxemburg7 47-17

• Bulgarije probeert na twintig jaar weer eens actief te zijn op een WK. Nog altijd is de 6-1 nederlaag tegen Spanje in 1998 de laatste wedstrijd die de Bulgaren op een mondiale eindronde afwerkten. Tussen 1962 en 1974 was Bulgarije nog onafgebroken van de partij. Het absolute hoogtepunt was echter de vierde plaats op het WK 1994.

• Voor de twaalfde keer staan Oranje en Bulgarije tegenover elkaar. Met vier zeges, twee remises en vijf nederlagen heeft Nederland een negatieve balans. De laatste twee confrontaties leverden een Bulgaarse zege op: een oefenduel in aanloop naar het EK 2012 en natuurlijk de WK-kwalificatiewedstrijd van eerder dit jaar, de interland die Danny Blind zijn baan als bondscoach kostte.

'Dat Bulgarije wint van Zweden is doekje voor het bloeden'

• Nederland probeert een einde te maken aan een beroerde reeks resultaten in De Arena. De laatste zeven interlands die Oranje speelde in het onderkomen van Ajax werden niet gewonnen. Zes keer verloor Nederland en eenmaal noteerde het een gelijkspel. De laatste overwinning in Amsterdam dateert alweer van 31 maart 2015. Destijds werd Spanje met 2-0 verslagen.

Strootman geïrriteerd: 'Ik was het niet met de rode kaart eens'

• Wesley Sneijder kan zijn 25ste WK-kwalificatieduel namens Oranje afwerken, waarmee hij alleen op de derde plaats komt te staan in dit klassement. Het record van Edwin van der Sar (32 caps in de WK-kwalificatie) lijkt onhaalbaar, maar Giovanni van Bronckhorst (26) moet gaan vrezen voor zijn tweede plaats.

Sneijder vastberaden: 'Ik heb zeker nog vertrouwen in dit Oranje'

• Het Nederlands elftal speelde dit kalenderjaar nog geen enkele keer gelijk (drie zeges en drie nederlagen). In 1995 kwam Oranje voor het laatst een heel jaar door zonder remise (vijf overwinningen en vier verliesbeurten).

• Tijdens deze WK-kwalificatiereeks heeft Oranje al tien goals om de oren gekregen. Een record, en dat met nog drie duels voor de boeg. De oude negatieve mijlpaal bedroeg negen tegendoelpunten en werd gevestigd op weg naar de mondiale eindrondes van 1994 (geplaatst) en 2002 (niet geplaatst).

'Demasqué biedt totaal geen hoop op een goede afloop voor Oranje'
'Wesley Sneijder kan het niet meer belopen'
Een razendsnelle voorbeschouwing
Een terugblik op de laatste persconferentie voor het duel met de Bulgaren
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.