Zweden krijgt op weg naar Oranje-finale vrij spel in Wit-Rusland

Zweden heeft zich hersteld van de uitglijder in Bulgarije. Met de klinkende zege in en tegen het vrijgevige Wit-Rusland (0-4) werd de positie in Groep A van WK-kwalificatie ten opzichte van Nederland verbeterd.

Wit-Rusland had na de nederlaag in Luxemburg iets goed te maken, terwijl Zweden na de verloren uitbeurt tegen Bulgarije ook uit was op revanche. Voor de Scandinavische gasten waren de belangen in Borisov beduidend groter aangezien er nog zicht is op een WK-ticket.

De ogen waren dan ook vooral gericht op Zweden, dat in Borisov met niets minder genoegen kon nemen dan met een overwinning. De formatie van bondscoach Janne Andersson werd na een nerveus begin in het zadel geholpen door Wit-Rusland.

Emil Forsberg, die tegen Bulgarije nog een strafschop had gemist, profiteerde in de negentiende minuut dankbaar van een misverstand tussen keeper Sergei Chernik en aanvoerder Yegor Filipenko na een voorzet van Mikael Lustig. De aanvaller van RB Leipzig brak zo de ban voor Zweden. Vijf minuten later kreeg Zweden ook de 0-2 in de schoot geworpen. Christoffer Nyman was dit keer de man die het geklungel in de Wit-Russische defensie van Mikael Sivakov afstrafte.

De goedkope doelpunten gaven Zweden het vertrouwen en Wit-Rusland de genadeklap. Want het vuur van het eerste kwartier bij de gastheren doofde. Het bood Zweden de gelegenheid om te werken aan het verbeteren van de doelcijfers. Die kunnen een beslissende rol gaan spelen in de strijd met Nederland om de tweede plaats.

Zweden deed op dat punt in de eerste helft goede zaken. In de 37ste minuut maakte Marcus Berg op aangeven van Forsberg de 0-3, waarbij de defensie van Wit-Rusland opnieuw geen sterke indruk maakte. In de tweede helft beten de gastheren wat meer van zich af. Een voor Nederland welkome Wit-Russische treffer bleef uit.

In de 84ste minuut kwam wel de 0-4 voor Zweden op het scorebord. Andreas Granqvist scoorde uit een strafschop, die werd toegekend na een overtreding van keeper Chernik op Forsberg.

Dankzij de zege kwam Zweden in punten op gelijke hoogte met Frankrijk, dat later op de avond nog aantreedt tegen Luxemburg. De voorsprong op nummer drie Nederland (3-1 zege op Bulgarije) bleef drie punten. Maar de uitgangspositie op weg naar de laatste speelrondes is wel verbeterd met een plus van zes doelpunten wat doelsaldo betreft ten opzichte van Oranje, dat op 7 oktober speelt tegen Wit-Rusland en drie dagen later de mogelijke kwalificatiefinale tegen Zweden.