Pereiro in spoor Luis Suárez, fraaie cijfers Ajax-defensie

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Na de interlandperiode is het woord zaterdagavond weer aan PSV en Ajax. In totaal worden vier wedstrijden afgewerkt.

Pereiro in spoor Luis Suárez, fraaie cijfers Ajax-defensie

NAC Breda - Ajax

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Na twaalf speelrondes draagt NAC Breda de rode lantaarn met slechts acht punten. Pijnlijk was het 2-0 verlies bij FC Emmen van vlak voor de interlandperiode. Ajax veroverde 31 van de maximale 36 punten, maar heeft nog steeds vijf punten minder dan PSV.

Alleen Excelsior kreeg in de eerste twaalf speelronden meer doelpunten dan NAC Breda: 30 om 27. Slechts eenmaal noteerden de Brabanders een clean sheet.

• Na twaalf competitieduels heeft Ajax een doelsaldo van plus 32. De laatste keer dat de Amsterdammers in deze fase van de competitie betere doelcijfers noteerden, was in 1997/98 (plus 39).

'Ajax met blessure Ziyech de grote verliezer van interlandbreak'

• Ajax moet het stellen zonder de geblesseerde Hakim Ziyech, die dit Eredivisie-seizoen bij liefst 114 van de 240 doelpogingen van de Amsterdammers was betrokken. De spelmaker noteerde 71 schoten en 43 gecreëerde kansen.

• NAC Breda stond deze competitie slechts 137 minuten op voorsprong, het kortst van alle clubs. Ajax genoot juist het langst een voordelige marge (664 minuten).

• Voor Ajax is het duel met NAC Breda alweer de 25ste officiële wedstrijd van dit seizoen. Tot nu toe incasseerden de Amsterdammers slechts elf goals. Als Ajax zaterdagavond een clean sheet noteert, dan is het pas de tweede keer - na 1995/96 - in de clubhistorie dat de ploeg na 25 duels minder dan twaalf goals tegen heeft gekregen.

Historie

• NAC Breda - Ajax is toe aan de vijftigste editie op het hoogste niveau. De thuisploeg staat op zes overwinningen en de Amsterdammers waren 34 keer succesvol.

• Vorig seizoen haalde Ajax ongenadig uit; pas bij 0-8 vonden de bezoekers het welletjes. De laatste NAC Breda-zege in eigen huis op de Amsterdammers in Eredivisie-verband dateert uit het seizoen 2003/04: 4-2.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - Ajax:

Seizoen Uitslag
2011/12 0-2
2012/13 0-2
2013/14 0-0
2014/15 2-5
2017/18 0-8

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - ADO Den Haag

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Zowel PEC Zwolle als ADO Den Haag ging met een zuur gevoel de interlandperiode in. De Blauwvingers verloren van Willem II en de residentieclub ging onderuit tegen AZ. De winnaar van PEC - ADO neemt afstand van de degradatiezone, de verliezer moet naar beneden kijken.

PEC Zwolle kwam in geen van zijn laatste vier competitiewedstrijden tot scoren voor rust. De formatie van trainer John van 't Schip trof het hele Eredivisie-seizoen pas vier keer doel in de eerste helft.

• Elson Hooi stond deze Eredivisie-jaargang elf keer in de basis en werd liefst tien keer gewisseld. Geen speler werd er dit seizoen zo vaak afgehaald als de ADO Den Haag-aanvaller.

• PEC Zwolle ging dit kalenderjaar in Eredivisie-verband al acht keer onderuit voor eigen publiek. Alleen in 1982 en 2003 leed de club uit Overijssel nog meer nederlagen op vertrouwde grond: beide jaren negen.

PEC Zwolle-aanvaller Mike van Duinen komt zijn grote liefde ADO Den Haag tegen.
PEC Zwolle-aanvaller Mike van Duinen komt zijn grote liefde ADO Den Haag tegen.

• ADO Den Haag, de club die onder meer bekend is van het Haags Kwartiertje, heeft dit Eredivisie-seizoen nog altijd niet gescoord in de laatste vijftien minuten. Alle andere clubs slaagden daar wel minimaal één keer in.

• Doet Tomás Necid zijn oude club pijn? De ADO Den Haag-spits trof deze Eredivisie-jaargang slechts één keer doel in 730 minuten. In zijn voorgaande Eredivisie-seizoen, 2014/15, was hij namens PEC Zwolle een stuk productiever: gemiddeld één treffer per 157 minuten.

Historie

• Van de dertien vorige Eredivisie-ontmoetingen tussen deze clubs in Zwolle won ADO Den Haag er maar één. De thuisploeg trok liefst negen keer aan het langste eind.

• In het seizoen 2013/14 boekte PEC Zwolle een eclatante 6-1 zege op ADO Den Haag. Mustafa Saymak en Fred Benson waren die dag beiden twee keer trefzeker.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2013/14 6-1
2014/15 3-1
2015/16 2-1
2016/17 2-1
2017/18 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna Sittard - Heracles Almelo

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

Na twaalf speelrondes leidde Fortuna Sittard de dans in het rechterrijtje, met slechts drie punten meer dan nummer zeventien De Graafschap. Het tempo waarmee Heracles Almelo in de eerste maanden van dit seizoen punten veroverde is wat afgenomen, maar nog altijd draait de equipe van trainer Frank Wormuth mee in de subtop.

• Fortuna Sittard is de eerste promovendus met minimaal 23 goals in de eerste twaalf speelrondes sinds ADO Den Haag in 1989/90.

In de voorbije drie speelrondes verloor Heracles Almelo acht punten (één gelijkspel en twee verliesbeurten). Dat zijn er net zoveel als in de negen overige competitiewedstrijden van dit seizoen.

• Gedurende de eerste twaalf speelrondes creëerde Mark Diemers liefst 39 kansen voor zijn medespelers, net zoveel als Dusan Tadic. Alleen Hakim Ziyech (43) en Steven Berghuis (41) stonden bij aanvang van dit weekeinde boven de Fortuna Sittard-middenvelder in dit klassement.

• Heracles Almelo trof deze competitie al negen keer doel met een inzet van buiten het strafschopgebied, het vaakst van alle clubs. In het hele voorbije seizoen scoorden de Almeloërs ook negen keer op deze manier.

• In zijn laatste twee thuisduels maakte Fortuna Sittard beide keren drie doelpunten, tegen De Graafschap en PEC Zwolle. De Limburgers zetten slechts eenmaal een reeks neer van drie achtereenvolgende Eredivisie-thuiswedstrijden met ten minste drie goals, in het voorjaar van 1984.

Historie

• Fortuna Sittard en Heracles Almelo liepen elkaar bijna altijd mis in de Eredivisie. Daardoor dateert de vorige confrontatie alweer uit 1985/86, toen het 1-0 werd voor de thuisploeg door een goal van John Linford.

In alle competities zegevierde Fortuna Sittard in 24 van de veertig duels met Heracles Almelo. Acht keer had de club uit Overijssel succes en acht keer rolde er een gelijkspel uit de bus.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - Heracles Almelo*:

Seizoen Uitslag
1962/63 1-2
1963/64 4-1
1964/65 2-0
1965/66 1-0
1985/86 1-0

*De eerste vier edities ging het om Fortuna Sittards voorloper Fortuna '54.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - SC Heerenveen

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

Twaalf zeges, nul gelijke spelen en nul nederlagen; PSV is nog altijd perfect in de Eredivisie. Opponent SC Heerenveen staat deze jaargang synoniem voor wisselvalligheid. Opvallend is dat er in duels van de Friezen dit Eredivisie-seizoen al 51 goals vielen.

• PSV zag dit Eredivisie-seizoen al zes keer een invaller scoren. In de volledige voorbije Eredivisie-jaargang maakten invallers van de Eindhovenaren vijf doelpunten.

Na twaalf speelrondes voerde Arber Zeneli het assistklassement aan. De SC Heerenveen-aanvaller, midweeks in topvorm bij Kosovo, gaf al zeven passes die direct leidden tot een doelpunt, één meer dan PSV'er Steven Bergwijn.

• Gastón Pereiro staat op 99 Eredivisie-duels en kan na Luis Suárez pas de tweede Uruguayaan worden met honderd Eredivisie-wedstrijden op de teller. De huidige aanvaller van Barcelona speelde 139 duels op het hoogste niveau in Nederland.

Lozano heeft temperament beter onder controle: 'Legt agressie nu in zijn acties'

• PSV is ongeslagen in zijn laatste 37 thuiswedstrijden in de Eredivisie en kan voor het eerst sinds begin jaren negentig minimaal 38 achtereenvolgende competitieduels voor eigen publiek zonder nederlaag blijven.

• Het SC Heerenveen-duo Sam Lammers en Michel Vlap fabriceerde deze Eredivisie-jaargang al vier treffers buitenshuis. Alleen Luuk de Jong (zes goals) en Nasser El Khayati (vijf doelpunten) waren vaker succesvol op vreemde bodem.

Historie

• PSV - SC Heerenveen prijkte 26 keer eerder in de Eredivisie-agenda. Met zestien zeges tegenover vier nederlagen koesteren de Eindhovenaren duidelijk een positieve balans.

• Vorig seizoen eindigde het treffen tussen PSV en SC Heerenveen onbeslist: 2-2. De wedstrijd ging vooral de boeken in door een rode kaart van Hirving Lozano, die opmerkelijk genoeg ook in het heenduel met SC Heerenveen van het veld werd gestuurd.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 4-1
2015/16 1-1
2016/17 4-3
2017/18 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.