'Oude gewoonte' De Ligt maakt recordduel Buffon even spannend

Juventus heeft ook de vierde wedstrijd na de Serie A-hervatting gewonnen. Stadsgenoot Torino moest er in het historische duel van Gianluigi Buffon aan geloven.

Juventus
Juventus
4 - 1
Torino
Torino

De Turijnse derby was een bijzondere wedstrijd voor Buffon. De 42-jarige doelman schreef als vervanger van Wojciech Szczesny historie. 8.964 dagen na zijn debuut kwam hij voor de 648ste keer in actie in de Serie A, waarmee hij Paolo Maldini het record afhandig maakte.

Buffon hoefde zich in zijn recordduel aanvankelijk weinig in te spannen. Torino was in de eerste helft nauwelijks bij machte de veteraan tot actie te dwingen. Alleen Simone Verdi stelde SuperGigi op de proef. Dat veranderde in de extra tijd van de eerste helft door toedoen van De Ligt.

De Oranje-international kreeg namelijk de bal na een schot van Verdi ongelukkig op zijn arm. Scheidsrechter Fabio Maresca besloot op advies van de VAR de beelden te bekijken en concludeerde dat er genoeg reden was voor een strafschop. Voor De Ligt was het de derde keer dit seizoen dat hij door hands een penalty veroorzaakte. Hoewel Buffon de goede hoek koos, kon hij de aansluitingstreffer van Andrea Belotti niet voorkomen.

De treffer van Torino bracht de spanning terug in de Derby della Mole. Juventus leek hard op weg naar de vierde zege op rij sinds de hervatting van de Serie A. Paulo Dybala zette in de zevende minuut de toon door na een fraaie solo met enig fortuin de score te openen. Na minder dan een half uur stond de 2-0 op het scorebord. Op aangeven van Cristiano Ronaldo vergrootte Juan Cuadrado de marge.

Torino kon door de strafschop met meer vertrouwen aan de tweede helft beginnen. De start van het tweede bedrijf bood de gasten ook hoop op een goede afloop. Buffon werd in 49ste minuut zelfs gepasseerd, maar de gelijkmaker werd wegens buitenspel afgekeurd. De 42-jarige goalie kon na een uur wat rustiger achterover leunen.

Ronaldo had met een fraaie vrije trap de onzekerheid voor De Oude Dame weggenomen. De Portugees krulde de bal over de muur in het Torino-doel. Daarmee scoorde hij ook in het vierde competitieduel na de hervatting en hielp hij zijn ploeg op weg naar het volgende succes. Een eigen doelpunt van Kofi Djidji vergrootte het leed van Torino.

Juventus vergrootte door de overwinning de voorsprong op nummer twee Lazio, dat met een duel minder gespeeld op zeven punten staat. Torino blijft door het verlies in de gevarenzone. Voor Juve was er wel een tegenvaller in de vorm van de gele kaarten voor De Ligt en Dybala, die beiden door die sanctie tegen AC Milan zijn geschorst.