Oude Eredivisie-bekende Klich laat Leeds dromen van Europa

Leeds United is in de Premier League op het nippertje weer aangehaakt in de strijd om Europese tickets. De ploeg van manager Marcelo Bielsa won zaterdag knap bij Burnley, mede dankzij een fraaie goal van oude bekende Mateusz Klich.

Burnley
Burnley
0 - 4
Leeds United

Klich speelde tussen begin 2013 en de zomer van 2014 voor PEC Zwolle en was later nog voor FC Twente (2016/17) en FC Utrecht (begin 2018) actief in de Eredivisie. Hij viel op als een complete middenvelder, maar de dertigjarige Pool staat niet bepaald bekend om zijn scorend vermogen. Des te opvallender was zijn actie in de 44ste minuut op Turf Moor. Hij pikte de bal bij de middenlijn op en versnelde richting het strafschopgebied, waarna hij op twintig meter van het doel de bal fraai in de rechterhoek plaatste: 0-1. Het was voor Klich pas zijn derde doelpunt van het seizoen in de Premier League.

De goal van Klich gaf de hoop bij Leeds op het alsnog bereiken van de Europa League-plaatsen een boost. De promovendus moet in de laatste speelrondes nog een achterstand van drie punten goedmaken ten opzichte van nummer zeven Tottenham Hotspur. Het is niet uniek dat een gepromoveerde club zo goed presteert in de Premier League. Vorig seizoen werd Sheffield United nog negende, waarna voor The Blades dit jaar wel een enorme terugval volgde.

Leeds drukte het kwaliteitsverschil met Burnley in de tweede helft uit in een ruimere voorsprong. Door een schot van Ezgjan Alioski handig van richting te veranderen, zorgde Jack Harrison in de zestigste minuut voor de 0-2 en Rodrigo gaf de zege in de slotfase nog veel meer glans. De Spanjaard rondde in de 77ste minuut fantastisch af met een stiftje na een pass van Harrison en op aangeven van laatstgenoemde maakte hij twee minuten later ook de 0-4.

Daar bleef het bij voor Leeds, dat in de laatste twee speelrondes nog tegen Southampton en het al gedegradeerde West Bromwich Albion speelt. Pascal Struijk maakte de negentig minuten overigens vol bij de bezoekers, terwijl Erik Pieters op de bank zat en bleef bij Burnley.