Barcelona beleeft een week om snel te vergeten. De ploeg van Xavi leek zich zondag op bezoek bij Osasuna te herstellen van de pijnlijke uitschakeling in de Champions League, maar kreeg in de absolute slotfase een nieuwe tik te verwerken.

Osasuna
2 - 2
Barcelona
Barcelona

Xavi wees Luuk de Jong aan als vervanger van Memphis Depay, die midweeks tegen Bayern München geblesseerd raakte aan zijn hamstring en volgens Spaanse media enkele weken moet toekijken. Ook Frenkie de Jong en Samuel Umtiti verschenen in Estadio El Sadar aan de aftrap. Voor de Franse verdediger waren het zijn eerste minuten van het seizoen.

Barcelona schoot uit de startblokken en kwam na tien minuten op voorsprong. Na een fijnbesnaarde assist van Gavi leek Nico even buitenspel te staan, maar dat werd opgeheven door een onoplettende Osasuna-verdediger. Oog in oog met doelman Sergio Herrera bleef de negentienjarige middenvelder ijzig kalm (0-1).

De vreugde in het Catalaanse kamp bleek van korte duur, want de thuisploeg kwam uit een standaardsituatie vrijwel meteen langszij. Uit een vrije trap van Jon Moncayola kopte David Garcia de bal achter doelman Marc-André ter Stegen. De inzet van de aanvoerder was niet hard, maar wel goed geplaatst (1-1).

Discutabel doelpunt Barcelona
Met zijn eerste competitiedoelpunt voor Barcelona herstelde Abde Ez na rust de verhoudingen. De talentvolle aanvaller betaalde het vertrouwen van Xavi terug door hard en hoog de 1-2 binnen te schieten. De spelers van Osasuna ontstaken na de treffer in woede. Sergio Busquets zou in aanloop naar het doelpunt hands hebben gemaakt, maar scheidsrechter José Munuera Montero wees alle protesten van de hand en verklaarde het doelpunt geldig.

Osasuna komt weer langszij
In de slotfase leek de voorsprong van Barcelona, waar Luuk de Jong en Frenkie de Jong een anonieme wedstrijd speelden, niet meer in gevaar te komen. Dat was buiten Chimy Ávila gerekend. Uit een afgeslagen corner ramde de Argentijn de bal vier minuten voor tijd via de voeten van Ronald Araújo achter de kansloze Ter Stegen (2-2).

In de slotfase probeerde Luuk de Jong het nog met een omhaal, maar de Nederlander miste de bal volledig. Dichterbij dan die poging kwam Barcelona niet. Door het gelijkspel tegen Osasuna blijft de gevallen grootmacht steken op de achtste plaats in La Liga. Osasuna volgt op slechts twee punten en staat tiende.