Oranje kan WK vergeten na benauwde zege in wanvertoning

Nederland heeft op bezoek bij Wit-Rusland een kleine zege geboekt die zeer waarschijnlijk geen enkele waarde meer heeft. Het werd 1-3, maar dat is veel te weinig. Oranje wacht dinsdag de schier onmogelijke taak om met minimaal zeven doelpunten verschil van Zweden te winnen. Alleen zo kan het de cruciale tweede plaats in Groep A van de WK-kwalificatie alsnog veroveren.

Nog voor er was afgetrapt in Borisov, had Oranje al een enorme dreun te verwerken gekregen. De 8-0 monsterzege van Zweden op Luxemburg - dat duel begon om 18.00 uur - betekende al dat Nederland een vrijwel kansloze strijd om de tweede plaats rest. Voorafgaand aan het voorlaatste duel van Oranje was het verschil met Zweden opgelopen tot zes punten (Nederland had uiteraard een duel minder gespeeld) en veertien doelpunten. Door de 1-3 overwinning moet Nederland dinsdag tegen de Scandinaviërs met zeven treffers verschil winnen. Zes goals verschil is niet genoeg omdat het doelsaldo van beide landen dan exact gelijk is, maar Zweden altijd meer doelpunten vóór heeft.

Hoewel bondscoach Dick Advocaat dus vooraf al wist dat er een karrevracht aan doelpunten nodig was, besloot hij zijn opstelling en formatie niet aan te passen tot een ultra-aanvallende tactiek. Oranje speelde 'gewoon' in de verwachte 4-3-3 met de verwachte elf namen, dus met herintreder Ryan Babel in de basis als linksbuiten. De aanvaller van Besiktas speelde zijn laatste interland tot zaterdagavond op 15 november 2011, toen was hij nog speler van 1899 Hoffenheim.

Slordig
Het rampzalige bericht uit Solna leek in de openingsfase een verlammende en demotiverende werking op de Nederlandse spelers te hebben. Oranje grossierde in slordigheden en wist nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval te komen. Een schot van Daley Blind was na 21 minuten het eerste wapenfeitje, maar zijn poging ging naast. De afzwaaier was wel de aanzet tot een wat overtuigendere fase van Nederland.

Na knap wegdraaien knalde Vincent Janssen de bal nog tegen de lat, kort daarna was het via Davy Pröpper wél raak. Babel zette vanaf links voor, aanvoerder Arjen Robben legde terug, de middenvelder - die tijdens de 3-1 zege op Bulgarije vorige maand al goed was voor twee doelpunten - schoot simpel raak. Oranje bleef vervolgens de aanval zoeken. De 0-2 van Janssen werd echter afgekeurd wegens buitenspel van aangever Babel, waarna een voorzet van de rechterkant bij de tweede paal bijna binnenwaaide.

Na een wat sterkere periode van Wit-Rusland, gaf Tonny Vilhena het startsein voor een periode van druk in de slotfase van de eerste helft. Het afstandschot van de Feyenoord-middenvelder werd door keeper Sergey Chernik met moeite tot corner verwerkt. Even later had Babel de kans op de 0-2, maar hij kreeg een voorzet van Robben niet onder controle. Op aangeven van diezelfde Robben kreeg Janssen kort daarna een prima schietkans, maar Chernik kon ook die poging uit zijn doel ranselen.

De 0-1 ruststand was bij lange na niet genoeg om de WK-droom nog enigszins in leven te houden, maar bij de start van de tweede helft bracht Advocaat nog geen extra aanvallende krachten binnen de lijnen. Ook in de formatie waaraan Oranje aan de wedstrijd begonnen was, was het aanvankelijk volop dreigend. Het was kort na rust echter tot drie keer toe Janssen die het vizier niet op scherp had staan. Eerst kopte hij naast uit een voorzet van Daryl Janmaat, niet veel later treuzelde hij te lang en ging zijn kans voorbij, bij de derde mogelijkheid schoot hij zelf in plaats van de bal af te geven aan uitblinker Babel.

En die onnauwkeurigheid kwam Nederland bijzonder duur te staan. Na een drietal waarschuwingsschoten van Wit-Rusland, was het bij de vierde poging raak. De mee opgestoomde linksback Maksim Volodko kreeg de bal mee en schoot in de lange hoek hard raak. Uitgerekend die tegenvaller bleek voor Advocaat het sein om in te grijpen: breekijzer Bas Dost kwam erin voor Vilhena. Het spektakel kwam direct daarna echter vooral door een opstootje waarbij Janmaat geel kreeg. De gelijkmaker was een volgende beuk voor het geplaagde Oranje.

Theoretisch
Op driekwart wedstrijd voerde Advocaat een tweede wissel door. De ongelukkig spelende Janssen moest het veld ruimen voor Memphis Depay, maar tot grote kansen leidde dat lange tijd niet. Dost schoot nog wel in het zijnet, maar afstandschoten van Memphis en Babel tekenden de onmacht bij Nederland, dat in de tweede helft slecht voor de dag kwam. De aanvaller van Olympique Lyon probeerde het van heel ver, maar de bal hobbelde volkomen ongevaarlijk ver naast. Op tien minuten voor het einde waagde Babel een poging, maar hij gleed uit en produceerde niet meer dan een slap rollertje.

Oranje leek op een regelrechte blamage én definitieve WK-uitschakeling af te stevenen, maar werd in de slotfase enigszins gered. Dost werd bij een corner naar de grond getrokken, Robben benutte de door scheidsrechter Michael Oliver toegekende strafschop. In de extra tijd schoot invaller Memphis nog een vrije trap binnen. Door de benauwde overwinning heeft Oranje de theoretische kans op deelname aan de play-offs om een ticket naar Rusland in leven gehouden, maar in een ontsnapping gelooft niemand meer.