Zweden stelt Oranje met monsterzege voor mission impossible

Het veroveren van de cruciale tweede plaats in Groep A van de WK-kwalificatie is voor het Nederlands elftal een welhaast onmogelijke opgave geworden. Zweden haalde in eigen huis ongenadig hard uit tegen Luxemburg (8-0), waardoor Oranje in de laatste twee groepswedstrijden onwaarschijnlijk aan de bak moet. Het heeft één wedstrijd en zes punten minder dan concurrent Zweden, dat qua doelsaldo nu bovendien een voorsprong van liefst veertien treffers heeft.

Waar het nóg verder vertroebelde WK-perspectief voor Oranje voorafgaand aan de voorlaatste speelronde al slecht was, was het uitzicht voor Zweden een stuk rooskleuriger. Bij een zege op Luxemburg zouden de Scandinaviërs zelfs bij een nipte nederlaag dinsdag in Amsterdam de tweede plaats binnen hebben. Een ruime overwinning zou de klus er voor Zweden helemaal makkelijker op maken, Nederland zou daarmee voor een mission impossible staan.

Wat dat betreft leek Oranje nog wat hoop te kunnen putten uit de recente resultaten van het groothertogdom. Luxemburg leed de laatste jaren nauwelijks monsternederlagen, het 5-0 verlies bij Nederland in de huidige kwalificatiecyclus was de grootste nederlaag sinds oktober 2012. Bovendien stuntten de Luxemburgers vorige maand nog door Frankrijk in Toulouse op 0-0 te houden. Een dergelijke sensatie zat er zaterdag geen moment in, Oranje staat voor een vrijwel kansloze opgave.

Gretig
Want waar de ploeg van bondscoach Lux Holtz tegen de Fransen onrust zaaide door lang - uiteindelijk dus de hele wedstrijd - de nul te houden, was de ban in Solna al vroeg gebroken. Nadat Viktor Claesson in de vijfde minuut een penaltyclaim nog genegeerd zag worden door de Turkse scheidsrechter Hüseyin Göçek, ging de bal vier minuten later wél op de stip. De 1-0 werd een co-productie van twee ex-Eredivisionisten: voormalig PSV'er Ola Toivonen ging wel heel erg gewillig naar de grond, Andreas Granqvist (voorheen FC Groningen) benutte de bijzonder makkelijk gegeven strafschop. Het feit dat de Zweden de bal na die openingstreffer razendsnel uit het net wilden halen, toonde de gretigheid van de thuisploeg aan.

In de achttiende minuut was een andere ex-aanvaller van PSV vervolgens verantwoordelijk voor de tweede Zweedse treffer. Marcus Berg - die een absolute hoofdrol vertolkte - kapte zich in de zestien prima vrij en schoot door het midden koeltjes raak. Tussen de twee eerste doelpunten door had Luxemburg zich nog wel laten zien door een wegdraaiende voorzet die net voorlangs vloog, maar logischerwijs was de thuisploeg de veel betere ploeg.

Een reuzenkans van Toivonen ging er nog niet in, hij presteerde het om de bal van binnen het vijfmetergebied over te werken, maar tien minuten voor de pauze was het via wederom Berg wél raak. Op aangeven van Toivonen kon hij ongehinderd oprukken richting doelman Jonathan Joubert, in Frankrijk vorige maand nog de held. De 38-jarige goalie wist in eerste instantie nog wel te redden, maar Berg zorgde in de rebound met het hoofd voor 3-0. Daarmee was het alleen nog maar de vraag hoe hoog de score zou oplopen.

Rampzalig
De teller stopte uiteindelijk pas bij acht treffers. Luxemburg bracht halverwege nog wel Telstar-aanvaller Gerson Rodrigues binnen de lijnen, hij schoot de bal zes minuten na de pauze vanaf de rand van het strafschopgebied maar net naast. Voormalig Willem II- en RKC Waalwijk-spits Aurélien Joachim had zich vlak daarvoor al getoond, maar kreeg de bal net niet over keeper Robin Olsen heen gewipt. Het waren slechts speldenprikjes, terwijl Zweden zich naar hartelust kon uitleven.

Joubert redde nog wel op een inzet van Emil Forsberg, maar niet veel later vervolmaakte Berg zijn hattrick. Na flink gestuntel in de Luxemburgse defensie kon hij ongehinderd raak schieten. Nog voor er een uur verstreken was knikte Mikael Lustig uit een vrije trap van Sebastian Larsson de 5-0 tegen de touwen, door een tweede strafschop van Granqvist - na hands van Chris Philipps - werd het halve dozijn volgemaakt. Via de vierde treffer van Berg - die even later een publiekswissel kreeg - en de tweede van Toivonen liep de score op tot voor Oranje rampzalige hoogte.

Daarmee lijken de WK-kansen voor het Nederlands elftal wel verkeken. Oranje moet vanaf 20.45 uur allereerst zelf zien te winnen bij Wit-Rusland, na de eventuele zege weet het hoe veel treffers het in het afsluitende onderlinge duel nog moet goedmaken op Zweden.