Oranje kan na drie jaar weer hattrick aan zeges realiseren

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg van vrijdagavond (aftrap 20.45 uur).

Oranje kan na drie jaar weer hattrick aan zeges realiseren

• Halverwege de WK-kwalificatie bezet Oranje de zeer teleurstellende vierde plaats in Groep A in de Europese zone. Nederland totaliseert momenteel zeven punten, liefst zes minder dan koploper Frankrijk. Zweden (drie punten meer) en Bulgarije (twee punten meer) bevinden zich nog wel binnen schootsafstand.

• Nederland en Luxemburg komen elkaar voor de achttiende keer tegen. Het zal u niet verbazen dat Oranje een positieve balans heeft met veertien zeges, één remise en twee nederlagen. De laatste verliesbeurt dateert van 30 oktober 1963 in de EK-kwalificatie: 1-2.

• Dick Advocaat beleeft zijn rentree als Oranje-bondscoach, dertien jaar nadat hij Nederland naar de halve eindstrijd leidde op het EK in Portugal. Met zijn 69 jaar wordt de Hagenaar tevens de oudste bondscoach in de 112-jarige historie van Oranje. Het record is nu nog in handen van Guus Hiddink, die 68 jaar was in 2015.

• Een van Advocaats eerste aankondigingen tijdens zijn eerste persconferentie was dat Wesley Sneijder in de basis zal starten tegen Luxemburg. Op zijn 33ste verjaardag wordt de middenvelder daardoor alleen recordinternational. Met 131 caps houdt hij Edwin van der Sar achter zich.

Een reconstructie van de Oranje-soap.

• In aanloop naar de wedstrijd tegen Luxemburg rekende Oranje in vriendschappelijk verband af met Marokko (1-2) en Ivoorkust (5-0). De laatste keer dat Nederland minimaal drie keer op rij triomfeerde, was medio 2014.

• Arjen Robben is met zes goals in zijn laatste zes interlands op dreef. De 33-jarige Groninger staat nu op 32 interlanddoelpunten, nog maar eentje minder dan Johan Cruijff en Abe Lenstra. Op de topscorerslijst aller tijden van Oranje neemt Robben de negende plaats in.

• Luxemburg zette afgelopen weekeinde Albanië met 2-1 opzij in een oefenduel. De laatste keer dat het Groothertogdom twee keer achtereen zegevierde, was in 1995.

• In de eerste vijf WK-kwalificatieduels maakte Luxemburg al zes doelpunten. De meest productieve WK-voorronde van het team was die in aanloop naar de eindronde van 2014, toen de ploeg zeven doelpunten maakte.

Nederland-Luxemburg: een interland met vele (mogelijke) mijlpalen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.