VI Flashback: in 1994 was Advocaat al puinruimer

Reacties

Dick Advocaat (69) begint vrijdag met een thuiswedstrijd tegen Luxemburg in De Kuip aan zijn derde periode als bondscoach van Oranje. Eind 1994 was het toneel en de tegenstander hetzelfde, alleen was het toen een (eerste) afscheidsduel voor de Hagenaar. VI kijkt nog eens terug op dat duel.

VI Flashback: in 1994 was Advocaat al puinruimer

PSV zoekt eind 1994 een nieuwe trainer die na nachtelijke intriges en schemerige afrekeningen rust in de tent kan brengen. De club staat in brand. Het ontslag van Aad de Mos, de perikelen rond tussenpaus Kees Rijvers en de interne verdeeldheid in de selectie hebben zijn weerslag op de prestaties. Bayer Leverkusen (UEFA Cup) en SC Heerenveen (KNVB-beker) beroven PSV al in de eerste seizoenshelft van twee mogelijke prijzen.

De Eindhovense beleidsbepalers komen uit in Zeist en dan in het bijzonder bij Advocaat, die als clubtrainer alleen SVV en Haarlem onder zijn hoede heeft gehad. Maar in de Lichtstad kijken ze meer naar hoe hij bij Oranje heeft gefunctioneerd. Advocaat is de man die PSV in rustiger en vooral ook weer succesvol vaarwater kan krijgen.

Het aanbod uit Eindhoven is te mooi voor de Hagenaar en maakt zijn verbintenis tot 1998 in Zeist weinig meer waard. 'Als bondscoach heb ik inderdaad een voorbeeldfunctie, maar niet in een kwestie als deze. In deze wereld is iedereen toch vooral met zichzelf bezig. PSV is voor mij gewoon een fantastische club. En er is in ieder geval wat te doen.' En dus zit Advocaat op 14 december in De Kuip tegen Luxemburg in de strijd om een EK-ticket voor het laatst op de bank als bondscoach.

Na de 'invuloefening' tegen Luxemburg neemt Advocaat uiterlijk onaangedaan afscheid van Oranje. De gasten uit het Groothertogdom worden gespaard. De (twintig) kansen leveren vijf goals op, van Youri Mulder, Bryan Roy, Wim Jonk, Ronald de Boer en de debuterende Clarence Seedorf. 'De vijf treffers getuigen van een laag rendement. Het is een beetje kenmerkend voor het Oranje-onder-Advocaat geworden. Zelden wekte het elftal de indruk optimaal te presteren', schrijft VI na de 5-0 zege in De Kuip.

Het karakter van de coach is terug te zien in het Nederlands elftal: 'Eerder behoudzuchtig dan behouden. Conservatief, loyaal aan vaste waarden en zekerheden, maar nooit innovatief of vindingrijk. Dick Advocaat personificeerde het verschil tussen goed en geniaal. No guts, no glory – misschien is die Engelse sportwet het meest van toepassing op Advocaat. Geen lef, geen prijzen. Het zal altijd de vraag zijn hoe ver Oranje tijdens het voorbije WK had gereikt onder een andere coach.'

Toch is er ook lof voor Advocaat. 'Hij is erin geslaagd binnen twee jaar een vrijwel compleet nieuw elftal neer te zetten dat voetbaltechnisch niet zoveel onder doet voor de ploeg die in 1992 in Zweden Europees kampioen had moeten worden. Ook heeft hij het vlaggenschip van het Nederlands voetbal in rustiger vaarwater weten te loodsen', analyseert VI over de resultaten van de jaren van de Hagenaar aan het roer bij Oranje.

Maar Advocaat is op die decemberavond niet de man die zichzelf op de borst klopt voor die verdiensten. 'Ik hou niet zo van dat circus. Ik weet mij geen houding te geven.' Hij is dan waarschijnlijk al bezig met het volgende verhaal. Twee dagen na zijn (eerste) afgesloten Oranje-hoofdstuk begint hij aan zijn PSV-avontuur.

Zo'n 23 jaar later is het andersom. De contouren van zijn achterwerk zijn bijna nog zichtbaar op Fenerbahçe-bank als hij begint aan de klus om de Oranje-scherven van de WK-kwalificatie te lijmen. Advocaat is weer terug in de hectiek van een aangeslagen ploeg, die verlangt naar succes.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.