Oranje gewaarschuwd: angstaanjagend goede penaltystats Tsjechië

Reacties

Puur op basis van het verleden moet het Nederlands elftal het zondag in de achtste finale van het EK niet aan laten komen op een strafschoppenserie tegen Tsjechië.

Oranje gewaarschuwd: angstaanjagend goede penaltystats Tsjechië
© Pro Shots
Nederland
Nederland
0 - 2
Tsjechië
Tsjechië

Spelers van het Midden-Europese land faalden immers nog nooit tijdens een penaltyreeks op een Europese eindronde: twintig pogingen leverden twintig voltreffers op. Strafschoppen in de reguliere speeltijd hebben we buiten beschouwing gelaten.

De bekendste strafschop was natuurlijk die van Antonin Panenka, die Tsjechoslowakije in 1976 aan de Europese titel hielp met zijn 'pionierspenalty' tegen West-Duitsland. Ook zijn collega's faalden dat jaar niet vanaf de stip. Ook in 1980 (tegen Italië, strijd om het brons) en 1996 (tegen Frankrijk, halve finale) lieten de Tsjechen geen steek vallen in de shoot-out.

Ook Duitsland, Frankrijk en Portugal scoren alleraardigst tijdens penaltyseries. Dat geldt niet voor Nederland: slechts 22 van de 32 pingels in de serie werden benut. We hebben alleen gekeken naar de teams die in ten minste drie strafschoppenreeksen betrokken waren op een EK. Kroatië, in de achtste finale de tegenstander van Spanje, is met een succespercentage van 57,1 de hekkensluiter.

*Inclusief Tsjechoslowakije
*Inclusief Tsjechoslowakije
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.