Oranje foutloos door op EK dankzij gouden tandem Memphis/Wijnaldum

Reacties

Het Nederlands elftal heeft ook de derde en laatste groepswedstrijd op dit EK gewonnen. Een galavoorstelling werd het bepaald niet tegen Noord-Macedonië, dat een paar kansen kreeg, maar eigenlijk geen partij was. Dat laatste kwam vooral door de gouden tandem Georginio Wijnaldum/Memphis Depay.

Oranje foutloos door op EK dankzij gouden tandem Memphis/Wijnaldum
© Pro Shots
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië
0 - 3
Nederland
Nederland

Door een 3-2 zege op Oekraïne en een 2-0 overwinning op Oostenrijk was Oranje voorafgaand aan het laatste groepsduel al zeker van de groepswinst. En dus kon bondscoach Frank de Boer tegen het al uitgeschakelde Noord-Macedonië wat wijzigingen doorvoeren in zijn basisopstelling. Het werden er twee: zoals eerder in de week uitlekte raakten Marten de Roon (die op scherp staat) en Wout Weghorst hun basisplaatsen kwijt aan Ryan Gravenberch en Donyell Malen.

Beide jongelingen kregen dus de kans om zich vanaf het begin van hun beste kant te laten zien, vooral Malen slaagde daarin. Hij speelde zeker niet foutloos, maar was met zijn snelheid meerdere keren dreigend en tekende in de 24ste minuut ook voor een fraaie assist. Hij ging er op de counter vandoor met een goede actie, bezorgde de bal daarmee bij Memphis, die zijn aanvallende collega vervolgens diep stuurde. Malen bezorgde de bal een paar tellen later op een presenteerblaadje bij de kersvers Barcelona-aanwinst, die simpel zijn tweede goal van dit EK binnenschoot: 0-1.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die treffer was het hoogtepunt in een van Oranje-zijde tamelijk matige eerste helft: Noord-Macedonië kreeg namelijk de grootste kansen. Een vroege goal van Ivan Trichkovski werd afgekeurd wegens buitenspel, waarna Aleksandar Trajkovski na goed terugleggen van de afzwaaiende vedette Goran Pandev (die voor de wedstrijd een mooi afscheidscadeau kreeg van Oranje-captain Wijnaldum) de binnenkant van de paal raakte. Direct na die laatste kans werd het 0-1 voor Oranje, dat via Denzel Dumfries en Memphis daarna nog dreigend werd, maar niet meer scoorde.

Met de voorsprong op zak schakelde Oranje halverwege om van 3-5-2 naar 4-3-3. Dumfries werd naar de kant gehaald, Jurriën Timber kwam erin als rechtsback, terwijl er met Stefan de Vrij een centrumverdediger naar de kant ging en invaller Steven Berghuis als rechtsbuiten aan de slag ging. De aanvoerder van Feyenoord had een paar minuten later bijna een assist achter zijn naam, maar na zijn uitstekende corner werd de kopbal van Matthijs de Ligt van de lijn gehaald.

Wijnaldum feestvarken
Het bleek uitstel van executie voor Noord-Macedonië, want nog voordat er een uur gespeeld was, stond het 0-3. De twee goals kwamen op het conto van de tandem van Memphis/Wijnaldum, met de nieuwbakken Paris Saint-Germain-middenvelder tweemaal als feestvarken. De tweede treffer van de avond maakte hij door een lage voorzet van zijn collega binnen te lopen, bij de derde goal schoot hij de rebound na een schot van Memphis binnen. Dat gebeurde na een heerlijke aanval, waarbij ook Frenkie de Jong en wederom Malen betrokken waren. Wijnaldum staat nu op 25 interlandgoals, meer dan Marco van Basten, en is mede-topscorer van dit EK.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een hoge score lonkte voor Oranje, maar die kwam er uiteindelijk niet. Wout Weghorst (de vervanger van de net als Malen gewisselde Memphis) raakte kort na zijn rentree de lat, maar veel dichterbij kwam Nederland eigenlijk niet meer. Nadat Pandev een emotionele publiekswissel inclusief erehaag had gekregen en een doelpunt van de Noord-Macedonische invaller Darko Churlinov werd geannuleerd wegens buitenspel, was het Oranje-debuut van PSV'er Cody Gakpo nog het enige hoogtepunt. Hij liet zich ook zien met een knappe actie, maar daar kwam geen goal uit, zoals ook een knal van Matthijs de Ligt er niet in ging.

Door de zege sluit Oranje de groepsfase dus foutloos af. Het is (na de EK's van 2000 en 2008) voor de derde keer dat Nederland negen punten haalt uit drie pouleduels. Duidelijk was al dat de ploeg van De Boer voor de achtste finale afreist naar Boedapest, die wedstrijd is zondag 27 juni om 18.00 uur. Wie precies de tegenstander wordt (sowieso één van de beste nummers drie) is woensdagavond pas bekend.

De beelden van de 0-3 van Georginio Wijnaldum.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk onze spelersbeoordelingen:

Noord-Macedonë
Stole Dimitrievski 5,5
Stefan Ristovski 5,5
Darko Velkovski 5
Visar Musliu 5
Ezgjan Alioski 5,5
Enis Bardhi 6
(78. Vlatko Stojanovski) -
Arijan Ademi 5,5
(79. Boban Nikolov) -
Ivan Trickovski 5
(56. Darko Churlinov) 6
Aleksandar Trajkovski 6,5
(68. Ferhan Hasani) -
Goran Pandev 7
(69. Tihomir Kostadinov) -
Eljif Elmas 6,5
Bondscoach: Igor Angelovski 6
Nederland
Maarten Stekelenburg 6,5
Denzel Dumfries 6
(46. Steven Berghuis) 6,5
Stefan de Vrij 6,5
(46. Jurriën Timber) 6,5
Matthijs de Ligt 6,5
Daley Blind 7,5
Patrick van Aanholt 6,5
Ryan Gravenberch 6
Frenkie de Jong 7
(79. Cody Gakpo) -
Georginio Wijnaldum 7,5
Donyell Malen 8
(66. Quincy Promes) -
Memphis Depay 7,5
(66. Wout Weghorst) -
Bondscoach: Frank de Boer 7
Scheidsrechter: István Kovács 7,5
Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep C Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
3
0
0
8-2
+6
9
2
Oostenrijk
3
2
0
1
4-3
+1
6
3
Oekraïne
3
1
0
2
4-5
-1
3
4
Noord-Macedonië
3
0
0
3
2-8
-6
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.