Dumfries helpt Oranje aan heerlijke EK-start na spektakelstuk tegen Oekraïne

Oranje is het EK begonnen met een spectaculaire zege op Oekraïne. Hoewel een 2-0 voorsprong uit handen werd gegeven, zorgde Denzel Dumfries alsnog voor de gedroomde EK-start.

3 - 2
Oekraïne
Oekraïne

Eindelijk was het zover: een EK-wedstrijd van het Nederlands elftal. De eerste sinds 17 juni 2012 toen Oranje met 2-1 verloor van Portugal en met nul punten roemloos naar huis ging. Met het eerste fluitsignaal van arbiter Felix Brych kwam er ook een einde aan het wekenlange voorbeschouwen. Maarten Stekelenburg verdedigde het doel en brak daarmee records en het 5-3-2-systeem werd ook tegen Oekraïne gehanteerd. De enige verrassing was het passeren van Owen Wijndal als wingback aan de linkerkant. Hij werd vervangen door Patrick van Aanholt.

En dat het veelbesproken 5-3-2-systeem (of het 3-5-2-systeem zoals De Boer het zelf liever uitlegt) niet verdedigend hoeft te zijn, toonden de eerste minuten van het duel wel aan. Nadat Oekraïne even dreigend leek het te worden was Memphis Depay al na drie minuten dicht bij de 1-0. Na een fraaie counter testte hij doelman Georgiy Bushchan voor het eerst. De doelman van Oekraïne redde goed en dat was bepaald niet de laatste keer dat hij dat deed.

Het regende doelpogingen in de eerste helft voor met name Oranje. Al na tien minuten hadden de mannen van De Boer al zeven doelpogingen gewaagd. Een EK-record sinds de statistieken sinds 1980 bijgehouden worden. Na Memphis waren namelijk ook Georginio Wijnaldum en Dumfries dichtbij. Wijnaldum schoot op aangeven van Dumfries net over en vlak daarvoor kreeg Dumfries zelf de grootste kans. Op aangeven van Wijnaldum stond hij helemaal vrij voor Bushchan, maar wederom kwam de Oekraïense doelman als winnaar uit de strijd.

Oekraïne kwam niet verder dan enkele speldenprikjes voor het doel van Stekelenburg en coach Andriy Shevchenko moest bovendien na dertien minuten al noodgedwongen wisselen. Oleksandr Zubkov moest naar de kant en Marlos kwam, maar ook de geboren Braziliaan kon het spelbeeld niet veranderen voor Oekraïne. Oranje bleef aanvallen. Van Aanholt kwam na ruim twintig minuten nét tekort en ook Weghorst kreeg het niet voor elkaar om Bushchan te omspelen, waarna Wijnaldum en Dumfries wederom een enorme kans op de 0-1 kregen. Wijnaldum zag zijn van richting veranderde schot met één vuist gered worden en Dumfries stond bij de tweede paal helemaal vrij om binnen te koppen, maar de poging van de vleugelverdediger ging naast. Dat het bij rust nog 0-0 stond was dan ook een klein wonder te noemen.

Zonder wissels begonnen Oranje en Oekraïne aan de tweede helft en waar Bushchan voor rust de grote held bij de Oranje-opponent was, daar deed hij zeven minuten na rust de openingsgoal cadeau aan Wijnaldum. Na een voorzet van Dumfries tikte Bushchan de bal precies voor de voeten van de Oranje-captain, die geen moment aarzelde en de bal snoeihard hoog in het doel ramde: 1-0. Daarmee had Rafael van der Vaart na negen jaar eindelijk een opvolger als laatste Nederlandse doelpuntenmaker op een EK.

De zestienduizend fans in de Johan Cruijff Arena werden daarmee getrakteerd op een heerlijke start van de tweede helft. Sterker nog: de fans waren amper klaar met juichen of Wout Weghorst liet het Oranje-feest zeven minuten later nóg eens losbarsten. Wederom was het Dumfries die het gevaar creëerde en in de rebound schoot Weghorst de 2-0 binnen. De VAR checkte nog wel of Dumfries niet hinderlijk buitenspel stond, maar daarvan was geen sprake.

Na die 2-0 verlieten Van Aanholt en Daley Blind het veld. Wijndal en Nathan Aké moesten Oranje helpen om de 2-0 over de streep te trekken. Dat lukte echter niet. Oekraïne knokte zich zelfs helemaal terug in de wedstrijd. Zo snel als Oranje een 2-0 voorsprong nam, zo snel verdween die ook. Een kwartier voor tijd schoot Andriy Yarmolenko plotseling op zeer fraaie wijze de 2-1 binnen. Hij krulde de bal in de verre hoek over Stekelenburg heen en na die aansluitingstreffer gaf Oranje de voorsprong zelfs helemaal uit handen. Een vrije trap van Ruslan Malinovskyi belandde op het hoofd van Roman Yaremchuk, die Stekelenburg kansloos liet met een kopbal in de verre hoek: 2-2.

Na die enorme domper leek de Oranje-zege uit te blijven, maar niets was minder waar. Waar Dumfries voor rust grote kansen miste, bleef hij ook in de tweede helft de gevaarlijkste man aan Oranje-zijde en de verdediger van PSV kreeg uiteindelijk alsnog loon naar werken. Met een kans die veel moeilijker was dan de kansen die hij eerder miste, knikte hij Nederland naar een 2-3 zege. Dumfries torende boven Oleksandr Zinchenko uit en knikte prachtig binnen na een voorzet van Aké. De PSV'er liet de Johan Cruijff Arena daarmee ontploffen met zijn eerste interlandgoal, want na die 2-3 was Oekraïne mentaal geknakt. In tegenstelling tot de 0-2 voorsprong werd de 2-3 voorsprong wél over de streep getrokken. En dus begint Oranje met drie punten aan het EK. Donderdag wacht de tweede wedstrijd tegen Oostenrijk, dat zondag won van Noord-Macedonië.