PSV heeft met speels gemak de thuiswedstrijd tegen FC Zürich gewonnen. Na de tweede zege op de Zwitsers komt overwintering in de Europa League dichtbij voor de Eindhovenaren. Joey Veerman groeide donderdagavond uit tot hoofdrolspeler.

PSV
5 - 0
FC Zürich
FC Zürich

Ruud van Nistelrooij liet een week geleden nog Ismael Saibari en Yorbe Vertessen starten tegen Zürich (1-5). De twee waren voor de return door blessures niet beschikbaar, zoals ook Luuk de Jong nog niet speelklaar is. De PSV-coach moest improviseren voorin en koos voor een voorhoede met naast Cody Gakpo, Guus Til en Xavi Simons. De drie waren dreigend, maar het waren middenvelders die PSV in de eerste helft al aan een ruime voorsprong hielpen.

In de negende minuut opende Érick Gutiérrez al de score voor PSV. De Mexicaan was alert toen de bal goed voor hem viel na een redding van doelman Yanick Brecher op een kopbal van Armando Obispo. De 1-0 was voor PSV al de negentiende goal (!) van 2022 uit een corner.

Brecher zag het zes minuten na het openingsdoelpunt opnieuw misgaan bij zijn ploeg. Til gaf de bal in het zestienmetergebied van Zürich aan Joey Veerman. Laatstgenoemde legde de bal goed voor zijn rechter en scoorde met een feilloos schot in de verre hoek: 2-0. Via Bogdan Vyunnyk zorgde Zürich vervolgens even voor een schrikmoment in Eindhoven, maar Walter Benítez redde fraai op de halve omhaal van de aanvaller. Die kans was niet meer dan een oprisping van de bezoekers. Als PSV gas gaf, dan vond het snel gaten in de Zwitserse defensie. Sangaré kopte in de 35ste minuut de 3-0 binnen uit de rebound na een kopbal van Cody Gakpo uit een voorzet van Philipp Mwene.

Sparen
De ruime voorsprong halverwege bood Van Nistelrooij de gelegenheid verschillende bepalende spelers na rust te sparen en anderen ritme op te laten doen. Voor Gakpo en Simons was het duel na de eerste helft al ten einde, zij werden vervangen door Anwar El Ghazi en Richie Ledezma. Veerman mocht even later gaan rusten direct nadat hij voor de 4-0 had gezorgd. De spelmaker had in de 55ste minuut toegeslagen met opnieuw een loepzuiver schot. De 23-jarige middenvelder heeft inmiddels al zes keer gescoord voor PSV dit seizoen.

Van Nistelrooij gunde naast de twee eerdergenoemde invallers ook Johan Bakayoko, Savio en Jordan Teze met een invalbeurt speeltijd en zag dat zijn team in de slotfase geen moment meer in de problemen kwam. Zo was van een vliegende start allesbehalve sprake bij Zürich, bij het debuut van de nieuwe trainer Bo Henriksen. De score werd voor PSV nog mooier. El Ghazi maakte in de 84ste minuut zijn eerste PSV-doelpunt door te scoren met een hard schot in de korte hoek: 5-0. Zürich-supporters maakten de vernedering niet in het stadion mee na incidenten eerder op de dag.

Na tien goals in twee duels met Zürich en tussendoor een overwinning bij SC Heerenveen zal PSV met vertrouwen toeleven naar FC Utrecht-thuis, de test die zondag op het programma staat. Volgende week donderdag wacht de eerder uitgestelde uitwedstrijd tegen Arsenal.