Opmerkelijke situatie Turkije en Kadioglu eindelijk van de nul af

Ferdi Kadioglu heeft zich in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen direct laten zien. De nog altijd pas negentienjarige middenvelder tekende in het thuisduel van Fenerbahçe tegen Gaziantep BB voor het slotakkoord: 5-0.

Fenerbahçe
Fenerbahçe
5 - 0
Gaziantep FK

Kadioglu stapte in de zomer van 2018 voor anderhalf miljoen euro over van NEC naar het Fenerbahçe van – toen nog – trainer Phillip Cocu. De eerste jaargang zou hij evenwel totaal niet aan de bak komen. De middenvelder moest het doen met duels in de beloftenploeg en slechts dertien minuten in het bekertoernooi. Een competitiewedstrijd met de hoofdmacht zat er niet in bij Fener, dat al snel afscheid nam van Cocu.

De voorbereiding op dit seizoen beloofde wat dat betreft meer voor Kadioglu. Hij kreeg meer minuten en mocht maandagavond ook zijn debuut in de Turkse competitie maken. In de 77ste minuut loste hij Victor Moses bij een 4-0 stand af. Tien minuten daarna mocht Kadioglu juichen, hij rukte met bal aan de voet op tot in het zestienmetergebied van de gasten en rondde met een geplaatst schot via de binnenkant van de paal af.

Dat Fenerbahçe zou gaan winnen was al lang daarvoor duidelijk. Al bij rust zat de thuisploeg op rozen. Victor Moses had uit een strafschop de score geopend, al faalde hij kort daarna ook vanaf elf meter. Vedat Muriqi had de voorsprong al in de zeventiende minuut verdubbeld (knal in de korte hoek) en in de 24ste minuut was het Emre Belozoglu die uit de derde strafschop de 3-0 op zijn naam zette. Een kwartier voor het einde maakte Nabil Dirar met een intikker de 4-0, waarna het laatste woord dus aan Kadioglu was. Bij Fener stond Garry Rodrigues in de basis, hij werd in de zeventigste minuut afgelost door Deniz Türüç.

Door de ruime zege is Fenerbahçe ook direct koploper. De vorig jaar zo worstelende grootmacht, na maandenlang in de degradatiezone te hebben gebivakkeerd eindigde de topclub door een eindsprint als zesde, is daarmee de uitzondering van de topploegen. De gehele topdrie (!) van afgelopen seizoen verloor immers in de eerste speelronde. Titelhouder Galatasaray verloor bij Denizlispor met 2-0, Istanbul Basaksehir werd op een domper getrakteerd bij Yeni Malatyaspor (3-0) en Besiktas verslikte zich bij Sivasspor (3-0).