Jong Oranje rekent dankzij Malen en Stengs af met bikkelhard Mexico

Reacties

Jong Oranje heeft vrijdagavond een soevereine oefenzege geboekt. Het Olympisch elftal van Mexico, dat de botte bijl niet schuwde, werd op De Vijverberg behoorlijk eenvoudig aan de kant gezet: 5-1. Calvin Stengs en Donyell Malen waren de grote uitblinkers bij een zeker voor rust ijzersterk spelend Jong Oranje.

Jong Oranje rekent dankzij Malen en Stengs af met bikkelhard Mexico

Trainer Erwin van de Looi koos in zijn basisopstelling voor twee debutanten die komende zomer allebei een toptransfer maken. Keeper Kjell Scherpen maakt de overstap van FC Emmen naar Ajax, terwijl middenvelder Ludovit Reis zelfs van FC Groningen naar Barcelona verhuist. Het inpassen van de twee nieuwelingen past precies in het onlangs ingezette Project Jong Oranje. Van de Looi bouwt aan een nieuwe, frisse, jonge ploeg die in september begint aan de EK-kwalificatiecyclus.

In die reeks moet Jong Oranje afrekenen met de slechte presaties van de laatste jaren. De ploeg liep het EK van komende zomer (dat op 16 juni begint) mis, zoals ook de Europese eindtoernooien van 2015 en 2017 niet werden gehaald. In 2021 moeten de Nederlandse talenten er hoe dan ook weer bij zijn, en dus is het tijd voor nieuw elan. Naast Reis en Scherpen maakten er om die reden nóg vier debutanten deel uit van de selectie: ook Noa Lang (Ajax), Owen Wijndal (AZ), Mike van de Meulenhof (PSV) en Mitchell van Bergen (SCHeerenveen) mochten voor het eerst opdraven.

Subtiel
Twee wat meer ervaren spelers die er vrijdagavond ook bij waren, waren aanvallers Stengs (AZ) en Malen (PSV), die samen met Justin Kluivert (AS Roma) de aanval vormden. De twee eerstgenoemden waren met een tweetal co-producties goud waard in de openingsfase. Al na exact één minuut gaf Malen de bal subtiel mee aan Stengs, het stiftje waarmee de vleugelspits voor 1-0 zorgde was zo mogelijk nog subtieler. En na tien minuten was het vervolgens Malen zelf die, na een perfecte steekpass van Stengs, dankzij een blunder van de Mexicaanse goalie vanuit een ogenschijnlijk onmogelijke hoek de tweede goal binnenschoof.

Uitblinker Calvin Stengs houdt een Mexicaanse tegenstander van zich af.
Uitblinker Calvin Stengs houdt een Mexicaanse tegenstander van zich af.

De snelle 2-0 achterstand leidde tot frustratie bij de Mexicanen, die in een paar minuten tijd met een paar spijkerharde charges kwamen. Zo kwam de belager van Stengs na een charge op de enkel van de AZ'er bijzonder goed weg met geel. In de minuten daarna werden ook Ajax-middenvelder Dani de Wit en Malen stevig aangepakt, maar Jong Oranje nam sportieve wraak. Na een lage voorzet van rechtsback Deyovaisio Zeefuik werkte Erick Aguirre de bal in zijn eigen doel. En kort voor de pauze schoot Malen de bal via de lat binnen, daarbij geholpen door het feit dat de grensrechter (terecht) oordeelde dat de bal over de doellijn was geweest.

Pas in de 58ste minuut moest Scherpen voor het eerst écht handelend optreden, maar hij pakte het schot van Francisco Cordova uiteindelijk vrij simpel. Direct daarna had Zeefuik moeten scoren, maar hij ramde de bal over. Na die laatste kans werden Stengs en Kluivert vervangen door PSV'er Cody Gakpo en debutant Van Bergen, later maakten ook Wijndal en Lang voor het eerst hun opwachting.

Veel spektakel was er in die tweede helft niet meer. De Mexicanen mochten iets terugdoen omdat een schot van Alan Medina via Ajax-verdediger Perr Schuurs achter zijn toekomstig ploeggenoot Scherpen belandde, maar het laatste woord was aan Jong Oranje. Via invallers Ferdi Kadioglu en Kaj Sierhuis belandde de bal bij Gakpo, die koeltjes de 5-1 liet aantekenen.

PSV'er Malen grapt naar Van Drongelen: 'Kom je bij ons spelen?'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.