Opleving Kastaneer bezorgt NAC niet het gewenste resultaat

NAC Breda heeft de eerste thuiswedstrijd van 2019 niet om kunnen zetten in winst. Na veel gemopper in de eerste helft knokte de ploeg van coach van Mitchell van der Gaag zich in de tweede helft naar een gelijkspel tegen ADO Den Haag.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 1
ADO Den Haag

Bij NAC Breda maakte Ramon-Pascal Lundqvist zijn basisdebuut. De 21-jarige Zweed speelde vorige week al ruim twintig minuten mee in de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen Willem II en mocht vrijdagavond in het Rat Verlegh Stadion voor het eerst vanaf de aftrap zijn kunsten vertonen voor het thuispubliek. De eerste twintig minuten deed Lundqvist dat nog niet. Schrale troost was echter dat de overige 21 mannen op het veld het ook niet deden.

De goal van ADO Den Haag kwam na 21 minuten dan ook behoorlijk uit de lucht vallen. Nasser El Khayati bediende Sheraldo Becker schitterend met een passje buitenkant voet. Becker verzorgde op zijn beurt een uitstekende voorzet op Melvyn Lorenzen, die de bal binnenwerkte. Mede omdat NAC-doelman Benjamin van Leer bepaald niet kordaat optrad.

Met de nederlaag tegen rivaal Willem II nog in het achterhoofd begon het gemopper bij het Bredase publiek meteen toe te nemen. Gemopper dat te billijken was, aangezien de thuisploeg in de eerste helft alleen via nota bene rechtsback Khalid Karami tot een schietkans kwam. Ook de leus 'voetballen, voetballen' bracht daar voor rust geen verandering in.

Lorenzen was voor rust nog wel heel dicht bij zijn tweede. Na een enorme mispeer van Karami kwam de bal wederom via El Khayati en Becker bij de Oegandese international terecht. Ditmaal gleed hij de bal net naast de paal.

Kastaneer
Bij NAC was het vooral de vraag: wie moet de goals maken nu clubtopscorer Mitchell te Vrede wekenlang aan de kant staat met een verrekking aan een pees? Het antwoord kwam na zes minuten in de tweede helft. Gervane Kastaneer viel na rust in voor de 20-jarige verdediger Daan Klomp en had niet lang nodig om de 1-1 achter Indy Groothuizen, die de geschorste Robert Zwinkels verving, te schieten.

Na de 1-1 van Kastaneer geloofde het Bredase publiek er weer volop in, maar doordrukken lukte niet. De Engelse debutant Sullay Kaikai, die deze winter transfervrij werd overgenomen van Crystal Palace en inviel, was er dicht bij in de buurt. De 23-jarige Engelsman zag echter twee keer de bal naast de paal zeilen en vergat zichzelf daarmee een droomdebuut te schenken.

Een winnaar zou er niet meer komen, vooral dankzij Groothuizen, die nog redding bracht op pogingen van Mikhail Rosheuvel en Arno Verschueren. Daarmee pakt zowel NAC als ADO het eerste punt van 2019, maar vooral de Bredanaars schieten daar nauwelijks iets mee op. Met zaterdag Excelsior - De Graafschap op het programma en volgende week De Graafschap - NAC is de strijd onderin razendspannend.