Openhartige Potter wil meer aandacht voor mentale gezondheid

Reacties

Volgens Chelsea-manager Graham Potter is het tijd dat er meer oog is in de voetbalwereld voor de ongezonde effecten van druk. De 47-jarige Engelsman stelde zich tijdens zijn persconferentie kwetsbaar op toen het onderwerp ter sprake kwam.

Openhartige Potter wil meer aandacht voor mentale gezondheid
© Pro Shots
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion
4 - 1
Chelsea
Chelsea

Gevraagd naar het omgaan met druk vertelde Potter dat er achter uitbarstingen van managers vaak meer schuil gaat dan op het eerste oog zichtbaar is. Zelf had hij het lastig in zijn beginperiode als Brighton & Hove Albion-manager. Eerst overleed zijn dementerende moeder en kort daarna stierf zijn vader aan de gevolgen van kanker. 'Voor mij was het alsof ik een vliegtuig moest repareren tijdens het vliegen', zei Potter over het rouwproces. Hij merkte dat hij als trainer op sommige momenten niet helemaal zichzelf was in die periode. De coach vroeg zich op momenten af waar zijn woede dan echt vandaan kwam, was het een gevolg van wat gebeurde op het veld of had het te maken met zijn privésituatie?

'In de wereld waarin we leven is het lastig om medelijden te hebben met Premier League-managers. Begrijp me niet verkeerd, hoor', zei Potter vrijdag tegenover de Engelse pers. 'Maar als het gaat om mentale gezondheid, dan maakt status of hoeveel geld je verdient geen verschil. Het is goed als er wat meer bewustzijn komt. Als manager moet je ook leren dat er bepaalde zaken zijn waar je geen controle over hebt. Soms lijd je en krijg je te maken met pijn en tegenslag. En hoe hoger je komt in de Premier League, hoe meer druk er is.'

Volgens Potter is in de voetbalwereld een ongezonde cultuur ontstaan. Altijd maar wordt gezocht naar een volgend slachtoffer. 'Er moet altijd wel iemand onder druk staan. De aandacht verschuift van de ene naar de andere. Iemand vertrekt en we gaan weer door naar de volgende. Een paar weken geleden was het Steven Gerrard, snel volgt iemand anders en snel daarna volgt weer een ander. We zijn onderdeel van een sport waarin we zelf almaar druk creëren.'

Potter gaat zaterdagmiddag met Chelsea op bezoek bij zijn oude club Brighton, die hij begin september verliet om in Londen aan de slag te gaan. De opvolger van Thomas Tuchel is uitstekend begonnen aan zijn klus als manager van The Blues.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.