Ontketend Nederland degradeert Zweden tot figurant

Het Nederlands elftal snoerde alle criticasters de mond. Zweden was het slachtoffer van het ontketende Oranje, dat in Ibrahim Afellay een van de opvallende krachten kende (4-1).

Zweden, vooraf gezien als belangrijkste concurrent in Groep E, kreeg in Amsterdam een domper te verwerken. Vooraf zagen de Scandinaviërs kansen tegen Nederland, maar door het sterke optreden van de vice-wereldkampioen was van de hoop na de eerste helft al weinig meer over.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd. Binnen vijf minuten gaf Klaas-Jan Huntelaar zijn sterke reeks een vervolg. De spits van Schalke 04 was het laatste station van een vloeiende aanval. Joris Mathijsen speelde in, Wesley Sneijder tikte door naar Rafael van der Vaart, die op zijn beurt Huntelaar bediende: 1-0.

Na de sterke openingsfase van Nederland hervond Zweden zich. Dat vertaalde zich in een grote kans voor Ola Toivonen. Na een slimme pass van AZ'er Pontus Wernbloom dook de PSV-aanvaller vrij op voor Maarten Stekelenburg. De bal ging over de uitgekomen Oranje-keeper heen maar landde voor Zweden aan de verkeerde kant van de paal. Nederland zocht na 45 minuten de kleedkamer op met een comfortabele 2-0 voorsprong. Sneijder onderschepte een inworp van de Zweedse linksback Behrang Safari en bracht Ibrahim Afellay in stelling. De PSV'er bleef koel voor zijn clubgenoot Andreas Isaksson en maakte zo zijn eerste treffer als international.

Afellay legde de basis voor de genadeklap voor Zweden. De PSV'er zet met enkele schijnbewegingen Mikael Lustig te kijk en leverde een voorzet af, die Huntelaar de gelegenheid bood zijn tweede goal van de avond binnen te koppen. Enkele minuten later waren de rollen omgedraaid.

Zweden was vooral in de tweede helft een figurant in de Oranje-show, waarin de nodige vloeiende aanvallen de defensie van de gasten doorkliefden. Andreas Granqvist verzachtte in de 69ste minuut het leed van de Scandinaviërs.

Met de eclatante overwinning was het een mooie avond voor Nederland, dat een volgende stap zette op weg naar het EK in 2012. Alleen voor Dirk Kuijt was er minder reden tot lachen. De aanvaller van Liverpool viel in de eerste helft uit met een enkelblessure. Al tijdens de wedstrijd werd hij per ambulance voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.