Ongeslagen reeksen op het spel bij Nederland-Zweden

Voetbal International blikt vooruit op het vierde EK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal. Dinsdagavond staat Oranje in de Amsterdam Arena tegenover Zweden.

Ongeslagen reeksen op het spel bij Nederland-Zweden


NEDERLANDKlassering op FIFA-ranglijst 2de plaatsHet Nederlands elftal is met drie opeenvolgende zeges aan de kwalificatiecampagne voor het EK in Polen en Oekraïne begonnen. In de aanloop naar het EK 1980 kwam het voor het laatst voor dat Oranje geen puntenverlies leed in zijn eerste drie kwalificatieduels op weg naar een landentoernooi. Inclusief de kwalificatiereeks voor het WK 2010 in Zuid-Afrika is Nederland nu al dertien interlands op rij zonder puntenverlies. In die duels kwam de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk tot 25 goals en kreeg ze er maar drie om de oren.

Opvallend We hebben het al eerder gemeld: Oranje is ijzersterk in kwalificatiewedstrijden op eigen veld. In WK- en EK-kwalificatieverband is de ploeg al 25 thuiswedstrijden op rij ongeslagen (22 zeges en drie gelijke spelen). Tien jaar geleden - om precies te zijn op 11 oktober 2000 - leed Nederland voor het laatst een nederlaag voor eigen publiek: 0-2 tegen Portugal. Oranje hield in twintig van die 25 kwalificatieduels zijn doel schoon in incasseerde in totaal slechts vijf treffers. Meest ervaren internationalRafael van der Vaart (86 interlands)Productiefste international Ruud van Nistelrooy (34)

ZWEDENKlassering op FIFA-ranglijst 32ste plaatsZweden is dit kalenderjaar nog ongeslagen. De ploeg van bondscoach Erik Hamrén werkte in 2010 acht officiële interlands af. Die mondden uit in zeven zeges en één gelijkspel. De Scandinaviërs wonnen hun laatste zes wedstrijden, waaronder de EK-kwalificatiewedstrijden voor eigen publiek tegen Hongarije (2-0) en San Marino (6-0). In de laatste vier interlands hielden de Zweden telkens hun doel schoon: behalve tegen Hongarije en San Marino gebeurde dat ook in de oefenduels met Schotland (3-0) en Wit-Rusland (1-0).

Opvallend Zes spelers van de huidige Zweedse selectie komen op dit moment uit in de Eredivisie. Nog eens vijf Zweden kwamen in het verleden uit in de hoogste Nederlandse afdeling. De verdedigers Petter Hansson (ex-SC Heerenveen) en Jonas Olsson (ex-NEC) vervangen in de selectie de geschorste Olof Mellberg. De routinier kreeg tegen San Marino de rode kaart. Eén van beiden of FC Groningen-speler Andreas Granqvist zal achterin in Amsterdam tegen Oranje het centrale duo gaan vormen met voormalig FC Twente-speler Daniel Majstorovic. De spitsen Zlatan Ibrahimovic (Ajax) en Johan Elmander (Feyenoord en NAC Breda) kwamen ook uit in de Eredivisie. Meest ervaren international Anders Svensson (109 interlands)Productiefste international Zlatan Ibrahimovic (25 doelpunten)

De ontmoeting van Oranje met de Zweden is de 22ste in de historie tussen beide landen. Slechts tegen drie landen kwam het Nederlands elftal vaker uit: België (124), Zwitserland (32) en Denemarken (30). Duitsland en Frankrijk waren ook 22 keer opponent van Nederland. Opmerkelijk genoeg is de ontmoeting tussen Nederland en Zweden van komende dinsdag pas het eerste duel ooit in het kader van een EK- of WK-kwalificatiereeks.(Ramon Min) <br /><br /><br />

Bekijk hier al onze video's