Bondscoach Hamrén verlost Zweden van saai imago

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond in Amsterdam tegen Zweden zijn vierde kwalificatieduel in de aanloop naar het EK in Polen en Oekraïne. Voetbal International schetst een portret van de Scandinaviërs.

Bondscoach Hamrén verlost Zweden van saai imago

Avontuurlijk, attractief, frivool, leuk, fris. Het zijn zomaar een paar bewoordingen die de Zweedse media gebruikten na de overwinningen op Hongarije (2-0) en San Marino (6-0) van begin vorige maand. De pers kwam superlatieven tekort om de nieuwe benadering van de Zweden te prijzen.

De Scandinaviërs begonnen de EK-kwalificatiereeks niet alleen met prima resultaten, maar ook met een offensieve insteek. Ineens wist iedereen in Zweden wat ze jaren hadden gemist. De nieuwe bondscoach Erik Hamrén (foto onder), tegenpool van zijn voorganger Lars Lagerbäck, is de brenger van het goede nieuws. Hij droomt hardop van nieuw succes.

'Er is geen twijfel mogelijk wie de favoriet is in deze groep, maar dagdromen mag van tijd tot tijd. Ik heb in mijn dromen al een aantal wedstrijden tegen Nederland gespeeld en we wonnen ze allemaal.'

Hamrén als verlosser. Na oersaaie jaren onder het altijd defensief denkende duo Tommy Söderberg en Lars Lagerbäck is een nieuw tijdperk aangebroken in het ooit zo florerende Zweedse voetbal. Het mislopen van het WK 2010 was de aanleiding het roer om te gooien. Zweden was er weliswaar op vier van de laatste vijf grote eindtoernooien bij, maar de kritiek over het weinig verheffende spel was telkens hevig. Dat computergestuurde, voorgeprogrammeerde voetbal zorgde er de laatste jaren bovendien voor dat het volk zich van de nationale ploeg afkeerde, maar de harten van de supporters worden nu in rap tempo weer gewonnen.

AZ-middenvelder Wernbloom liet zich na de twee eerste gewonnen kwalificatieduels al lovend uit over de verandering van de speelwijze. 'Het traditionele systeem is veranderd. Van 4-4-2 is het 4-2-3-1 geworden. We spelen met minimaal vier aanvallend ingestelde spelers. We spelen nu funny football.'

De tijden van een meestertacticus als Lars Lagerbäck zijn voorbij. De Zweedse pers reageerde opgelucht en enthousiast tegelijk op de plotselinge attractieve speelwijze onder de nieuwe machthebber. Er is weer plek voor avontuurlijk en frivool voetbal en dat voelt na jaren van turen naar oerdegelijk geschuif aan als een bevrijding.

Bondscoach Hamrén erkent dat spelen vanuit de underdogpositie zijn elftal goed past, maar de coach is overtuigd van de kwaliteiten van Zweden. 'Ik denk dat we een goede kans hebben om te winnen', liet Hamrén recent tijdens een persconferentie weten. 'Ieder elftal heeft zijn zwakke punten. Het is aan ons om de zwakke punten van Nederland te vinden en daarvan te profiteren.'(Chris Tempelman)

<br /><br />

Bekijk hier al onze video's