Ontketend Liverpool laat helemaal niets heel van Crystal Palace

Liverpool heeft zaterdag erg overtuigend afgerekend met Crystal Palace. Door ruim te winnen in Zuid-Londen verhoogde de Premier League-kampioen de druk op de concurrentie.

Crystal Palace
0 - 7
Liverpool
Liverpool

Iets meer dan tweeënhalve dag geleden nog maar moest Liverpool tot het uiterste gaan om te winnen van Tottenham Hotspur. Zo kort na de 2-1 zege op de concurrent besloot Jürgen Klopp om Salah rust te geven tegen Palace. Dat leverde een kans op voor Takumi Minamino, die als derde aanvaller startte in de voorhoede met verder Sadio Mané en Roberto Firmino. De 25-jarige Japanner toonde zich razendsnel van zijn beste kant. Minamino handelde in de derde minuut snel in het strafschopgebied van de Londenaren en knalde van dichtbij raak: 0-1.

Palace leek niet erg te schrikken van die vroege tegengoal. De thuisploeg joeg naar voren en kreeg in het eerste halfuur via Jordan Ayew en Wilfried Zaha ook mogelijkheden, maar een paar hachelijke momenten liepen goed af voor Liverpool. De bezoekers probeerden met onder anderen Georginio Wijnaldum op het middenveld meer controle over de wedstrijd te krijgen en dat lukte na de onstuimige openingsfase. Het verzet van Palace was direct gebroken toen Liverpool in de tien minuten voor rust uitliep naar een erg comfortabele voorsprong.

Mané toonde in de 35ste minuut zijn klasse door vinnig open te draaien en te scoren met een schot in de korte hoek. Firmino maakte daarna de 0-3 door feilloos af te werken uit een fraaie voorzet van Andy Robertson. Jürgen Klopp zag het tevreden aan, met achter hem de rustende Salah. Het droomscenario kwam op Selhurst Park uit voor de koploper.

Nadat Henderson vroeg in de tweede helft met een schot in de verre hoek voor de 0-4 had gezorgd, werd Salah nog speeltijd gegund en kon Mané gespaard worden. Palace probeerde de schade te beperken, maar de defensie met als linksback Patrick van Aanholt bleef enorm wankel. Zo kreeg Firmino wel erg veel vrijheid toen Salah hem in stelling bracht met een steekpass. De Braziliaan rondde bijna achteloos af met een boogballetje uit een moeilijke hoek: 0-5.

Zo werd het een wonderlijke middag, want Liverpool combineerde het sparen van dragende krachten met steeds verder over Palace heen denderen. Klopp gunde in de slotfase Wijnaldum en Firmino ook nog rust. Met Curtis Jones en Alex Oxlade-Chamberlain liep de score alleen maar verder op. Dat was wel voornamelijk te danken aan Salah, die eerst van dichtbij scoorde na een kopbal van Joël Matip en daarna de eindstand op 0-7 bepaalde door vanaf rechts naar binnen te kappen en raak te schieten in de verre bovenhoek.

Voor Liverpool was dit de grootste uitzege op het hoogste niveau. De topclub won op 23 maart 1991 al eens met 1-7 bij Derby County.