Noodlijdend Barcelona gaat lening van anderhalf miljard euro afsluiten

Reacties

Het bestuur van Barcelona heeft bij de algemene ledenvergadering van socios toestemming gekregen om een lening van anderhalf miljard euro af te sluiten. Met dit geld wordt het project Espai Barça bekostigd: de renovatie van onder meer Camp Nou.

Noodlijdend Barcelona gaat lening van anderhalf miljard euro afsluiten
© Pro Shots

Preses Joan Laporta boekte een klinkende zege: 405 afgevaardigden stemden voor, 21 tegen en zes blanco. 'Onze faciliteiten zijn verouderd', zei de voorzitter bij de aftrap van de ledenvergadering. 'De concurrentie heeft een voorsprong genomen. Espai Barça is essentieel om de economie van de club weer vlot te trekken.'

Rond Camp Nou zullen de komende seizoenen verschillende renovaties worden doorgevoerd. Het stadion krijgt een capaciteit van 105.000 (in plaats van 100.000) en er komen meer plekken voor VIP's. Ondanks de immense schuldenlast - Barcelona staat voor 1,35 miljard euro in het krijt - noemde Laporta de lening een 'weloverwogen risico'.

Espai Barça is een langlopend project. Met de bouw van het Estadi Johan Cruyff heeft het ook al iets tastbaars opgeleverd. 'Sinds 2014 is er 145 miljoen euro geïnvesteerd in al het werk, terwijl slechts vijf procent af is. We zijn verplicht om alles af te maken', aldus Laporta, wiens club zondagmiddag aantreedt tegen Real Madrid in El Clásico.

Lionel Messi

Laporta kreeg van de socios vragen over Lionel Messi, aan wiens Barcelona-huwelijk in augustus een einde kwam. 'We hadden gewoon geen salarisruimte door de erfenis die we kregen. Als we Messi hadden willen behouden, hadden we in zee moeten gaan met een investeringsfonds genaamd CVC, zo deelde de Liga ons mee. Dat konden we niet accepteren, in die vorm. Messi kon niet langer wachten en begreep dat hij niet kon blijven.'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.