Hattrickheld Lookman is na bijna vijftig jaar opvolger van Twente-beul

Reacties

Er zijn ieder jaar twee, sinds kort zelfs weer drie Europese finales, maar hattricks daarin zijn schaars. Ademola Lookman is pas de vijfde speler die het voor elkaar krijgt. De Nigeriaan van Atalanta velde Bayer Leverkusen met een imposante hattrick.

Hattrickheld Lookman is na bijna vijftig jaar opvolger van Twente-beul
© Pro Shots
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
3 - 0
Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen

Daarmee is de Nigeriaan de opvolger van Jupp Heynckes. In 1975 scoorde de Duitser driemaal in de terugwedstrijd van de UEFA Cup-finale namens Borussia Mönchengladbach. Tegenstander was destijds FC Twente. Na een 0-0 in het heenduel in Düsseldorf had het er hoopvol uitgezien, maar in het Diekmanstadion won de Fohlenelf met 1-5: drie goals van Heynckes, twee van de Deen Allan Simonsen.

De overige drie hattrickhelden in Europese finales sloegen allemaal toe in de jaren '60, en allemaal in de voorloper van de Champions League, de Europacup I. In de legendarische finale van 1960, voor dik 127.000 toeschouwers op Hampden Park in Glasgow, gingen liefst twee spelers met een wedstrijdbal naar huis. Huis was in dit geval Madrid: Alfredo di Stéfano (drie goals) en Ferenc Puskás (vier) verpulverden Eintracht Frankfurt: 7-3.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Puskás herhaalde dat kunstje twee jaar later in Amsterdam. In het Olympisch Stadion waren drie goals van de Hongaar evenwel niet genoeg voor de hoofdprijs: zijn teamgenoten scoorden die avond niet en Benfica, geleid door een geniale Eusebio, maakte er vijf. In 1969 gebeurde het in Madrid, en waren er Amsterdammers slachtoffer: Pierino Prati maakte er drie in een 4-1 zege van AC Milan op Ajax.

Tot nu toe waren dat alle hattrickmakers in Europese finales, Lookman is dus de eerste Afrikaanse speler die het voor elkaar kreeg. 'Een van de beste avonden van m'n leven, het was een geweldig optreden van de ploeg. Na twee verloren finales was dit scheepsrecht. We hebben het geflikt, ik heb er bijna geen woorden voor. We gaan het goed vieren', beloofde Lookman bij Veronica. De aanvaller verloor de finale van de Coppa Italia met zijn club en die van de Afrika Cup met zijn land.

Bekijk hier al onze video's
Meer Atalanta
Meer over Atalanta
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Meer A. Lookman
Meer over A. Lookman
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.