Nieuwkoop verlost Feyenoord bij RKC na mislukte panenka Giménez

Feyenoord heeft zaterdag met een minimaal verschil gewonnen van RKC Waalwijk. Santiago Giménez hielp kort voor rust een strafschop om zeep, bij een mislukte poging tot een panenka, maar in de tweede helft zette de kampioen de tien man van RKC toch nog aan de kant: 1-2. Bart Nieuwkoop werd de onverwachte matchwinner en zorgde ervoor dat Feyenoord met een goed gevoel kan toeleven naar Lazio-uit.

RKC Waalwijk
1 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Vorige week leed Feyenoord bij FC Twente zijn eerste competitienederlaag van dit seizoen (2-1) en de Rotterdammers hadden zodoende iets goed te maken tegen RKC. Arne Slot miste de zieke Mats Wieffer en daardoor keerde Luka Ivanusec terug in de basis. Hij speelde op linksbuiten, Igor Paixao ging naar rechts en Calvin Stengs begon de wedstrijd als meest aanvallende middenvelder.

Feyenoord begon goed en kreeg in de eerste minuut al de eerste kans, via Giménez. Ook Quilindschy Hartman zorgde namens de bezoekers voor gevaar. Toch was het RKC dat na ruim twintig minuten op voorsprong kwam: Denilho Cleonise werd weggestuurd en schoot, eenmaal in het vijandelijke strafschopgebied aangekomen, raak in de korte hoek. Voor Cleonise betekende het zijn eerste goal voor RKC; voor Feyenoord was het de derde keer dit seizoen dat het op achterstand kwam.

RKC kon zo'n tien minuten van zijn voorsprong genieten. Quinten Timber trok de score vervolgens terug in evenwicht, door via de binnenkant van de paal raak te schieten. Feyenoord wilde hierna meer en kreeg daar kort voor rust een uitgelezen kans voor. Giménez verdiende een strafschop toen hij werd vastgegrepen door Shawn Adewoye. De aanvaller ging zelf achter de bal staan en probeerde te scoren met een panenka, maar zijn stift was te hoog en ging over het doel.

De misser van Giménez betekende een flinke meevaller voor RKC, dat echter wel verder moest met tien man. Adewoye had na inmenging van de VAR immers een directe rode kaart gekregen voor zijn overtreding op Giménez. Feyenoord zette zijn tegenstander direct na het beginsignaal van de tweede helft met de rug tegen de muur en Ivanusec dwong RKC-doelman Mark Spenkelink, die zijn debuut in de Eredivisie maakte, al snel tot een redding.

Spenkelink kreeg hierna voldoende kansen om zich te laten zien. De doelman hield ook Alireza Jahanbakhsh (halverwege ingevallen voor Paixao) en Hartman van het scoren af, terwijl een schot van Timber net naast ging. Na ruim een uur moest Spenkelink zich dan alsnog gewonnen geven: bij een schot van Nieuwkoop was de keeper kansloos. De vreugde was enorm bij de rechtsback, die in zijn negentigste wedstrijd voor Feyenoord zijn eerste doelpunt voor de club mocht vieren.

Met een minimale marge was de wedstrijd op papier nog spannend. Op het veld was daar echter minder van te merken: Feyenoord had de boel onder controle en RKC kwam geen moment in de buurt van een gelijkmaker. Zo boekte Feyenoord zijn achtste overwinning van dit seizoen en staat het weer zeven punten achter op koploper PSV. Dinsdag wacht voor de ploeg van Slot de uitwedstrijd tegen Lazio in de groepsfase van de Champions League.