Newcastle begint juridische strijd na afketsen veelbesproken overname

Reacties

Newcastle United heeft juridische stappen ondernomen tegen de Premier League. De club kan zich niet vinden in de manier waarop Saoedische investeerders zijn tegengewerkt door de Engelse voetbalautoriteiten.

Newcastle begint juridische strijd na afketsen veelbesproken overname
© Pro Shots

Voor Newcastle leek eerder dit jaar een nieuw roemrucht hoofdstuk in de clubgeschiedenis te beginnen. Eigenaar Mike Ashley (foto) onderhandelde lang met een Saoedisch investeringsfonds over een overname, waar zo'n vierhonderd miljoen euro mee gemoeid zou zijn. Terwijl een deel van de achterban droomde van grote successen, ontstond er steeds meer onrust over de achtergrond van de potentiële kopers.

De voorzitter van het Saoedische investeringsfonds waarmee Ashley in gesprek was, is de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Laatstgenoemde heeft een bedenkelijke reputatie. Onder andere Amnesty International sloeg vanwege de grootschalige schending van mensenrechten alarm toen de onderhandelingen in het nieuws kwamen. Bovendien zou de prins betrokken zijn bij het op grote schaal illegaal streamen van Premier League-wedstrijden in het Midden-Oosten.

Een speciale Premier League-commissie boog zich over de achtergrond van de investeerders en de lichten werden maar niet op groen gezet voor de overname. De uitkomst van de onderzoeken werd niet eens afgewacht, de stekker werd uit de onderhandelingen getrokken.

Ashley verwijt de Premier League dat het overnameproces ernstig verstoord is. Newcastle zegt deze donderdag in een statement eigenlijk niet naar buiten te hebben willen treden over de juridische stappen, maar nadat er informatie gelekt is vanuit de Premier League-organisatie, bevestigt de club dat er een arbitragezaak is aangespannen. Of de overname alsnog door kan gaan bij een gunstige uitspraak voor Newcastle, is nog onduidelijk.

Lees in onderstaand PRO-stuk de achtergrond bij de overnameperikelen van eerder dit jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.