Mourinho wreekt vriend Karanka met zege op De Roon

Manchester United had er maanden voor nodig, maar is voor nu toch echt verlost van de zesde plaats. De topclub passeerde Arsenal - dat zaterdag verloor van West Bromwich Albion - op de ranglijst door een 1-3 overwinning op Middlesbrough.

'In zijn eerste jaar behoedde hij hen voor degradatie naar de League One, in zijn tweede jaar haalde hij de finale van de play-offs op Wembley en in zijn derde jaar leidde hij hen naar directe promotie naar de Premier League. Volstrekt logisch dus dat hij in zijn vierde jaar ontslagen is.' Was getekend, José Mourinho. De coach van United reageerde deze week cynisch op het ontslag van zijn vriend Aitor Karanka bij Middlesbrough.

Hoewel Mourinho eerder deze week ook nog voorspelde dat United zou verliezen van Boro omdat het de derde wedstrijd in zeven dagen was voor zijn ploeg, kwamen The Red Devils geen moment in problemen in het Riverside Stadium. Zonder de geblesseerde maar toch voor Oranje opgeroepen Daley Blind kwam United na dertig minuten op voorsprong. Marouane Fellaini kopte raak uit een voorzet van Ashley Young.

De beslissing viel in de 63ste minuut, toen Jesse Lingard de bal prachtig in de bovenhoek pegelde: 0-2. Invaller Rudy Gestede bracht de stand nog wel terug tot 1-2 door van dichtbij raak te schieten, maar verder kwam het Middlesbrough van basisspeler Marten de Roon niet niet. In de extra tijd werd het zelfs 1-3 via Antonio Valencia, die scoorde na een uitglijder van doelman Víctor Valdés na een terugspeelbal en de bal in het lege doel tikte.

Manchester United klimt door de zege naar de vijfde plaats en heeft 52 punten na 27 wedstrijden, twee meer dan nummer zes Arsenal. De achterstand van United op nummer vier Liverpool bedraagt drie punten, maar Mourinho's mannen hebben nog een wedstrijd tegoed. Middlesbrough staat negentiende met 22 punten. Dat zijn er vijf minder dan Swansea City dat op de veilige zeventiende plek staat.