Mooie toekomst voor Marokko voorspeld: 'Blijvende rol van betekenis'

Reacties

Ibrahim Afellay en Khalid Boulahrouz vermoeden dat Marokko een blijvende rol van betekenis kan gaan spelen op WK's. De oud-internationals van Oranje verwachten dat de opmars van de Leeuwen van de Atlas in Qatar velen heeft geïnspireerd in Afrika.

Mooie toekomst voor Marokko voorspeld: 'Blijvende rol van betekenis'
© NOS
Kroatië
Kroatië
2 - 1
Marokko
Marokko

Marokko kwam in de troostfinale tekort tegen Kroatië, maar Afellay stelt dat de Marokkanen iets bijzonders hebben gepresteerd in Qatar. Nooit eerder kwam een WK-deelnemer uit Afrika voorbij de kwartfinales. 'Ze hebben Marokko en heel Afrika op de kaart gezet', vertelde NOS-analist Afellay na de wedstrijd in de tv-studio.

'De Marokkanen hebben mensen hoop gegeven, dat er ook voor jonge talenten in Afrika kansen zijn om zichzelf aan de wereld te laten zien. Grote complimenten voor hoe ze de grote landen tegenstand hebben geboden. Eigenlijk verloren ze onterecht van Frankrijk. Ik druk me nog zachtjes uit, maar ze mogen heel trots zijn', aldus Afellay.

Boulahrouz sluit zich aan bij de complimenten van Afellay. 'Dit is meer dan een vierde plaats op een WK. Ze hebben een fundament gelegd voor de toekomst. De Marokkaanse jongeren die nu in Europa spelen en in een twist zaten, met hun dubbele nationaliteit, kiezen nu eerder voor Marokko. Ze weten dat ze een blijvende rol van betekenis kunnen gaan spelen op grote toernooien.'

Slijtageslag
De oud-verdediger van onder andere Hamburger SV, Chelsea, Sevilla en Feyenoord zag dat Marokko net tekort kwam in de troostfinale. 'Ze hadden ook te maken met wisselingen in de ploeg en ze hebben al een zwaar toernooi in de benen. Spelers gaan ook wat meer voor zichzelf spelen, willen zich nog in de kijker spelen. Dan worden er iets meer risico's genomen dan in de voorgaande wedstrijden', aldus Boulahrouz.

Afellay zag een opvallende jonge uitblinker aan de kant bij Marokko. 'Het ontbreken van de twee centrale verdedigers bleek echt een groot gemis. Ze moesten bijna de buschauffeur inzetten, zoveel blessures waren er. Maar petje af. Ook voor Bilal El Khannous (achttienjarige debutant, red.). Deze jongen zit wel op voetbal zeg. Hij had geen last van zenuwen en gaf steekpasses alsof hij al jaren in nationale ploeg speelt. Hij betaalde alleen duur lesgeld voor zijn rol bij de 2-1. Maar hij is een uitzonderlijk talent en zal Marokko nog verder gaan helpen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.