Kroatië viert feest: Marokko verzuimt WK te bekronen met troostprijs

Marokko heeft nagelaten als eerste Afrikaanse land een WK-medaille in de wacht te slepen. In een met name voor rust spectaculaire troostfinale trok Kroatië zaterdag aan het langste eind (2-1).

Kroatië
Kroatië
2 - 1
Marokko
Marokko

Het loodzware speelschema had zijn sporen nagelaten bij zowel Kroatië als Marokko, die voor de troostfinale allebei kampten met de nodige twijfelgevallen. Bij de Kroaten begonnen de licht gekwetste Josip Juranovic en Marcelo Brozovic op de bank, bij de Marokkanen gold dat voor Nayef Aguerd en Romain Saïss. Noussair Mazraoui was er zelfs helemaal niet bij. Omdat Saïss niet speelde, droeg Hakim Ziyech de aanvoerdersband.

In het Khalifa International Stadium bleef het spektakel niet lang uit. Al in de eerste minuten ging Yassine Bounou lelijk in de fout. De Marokkaanse doelman raakte de bal volledig verkeerd en mocht van geluk spreken dat dat geen eigen doelpunt, maar slechts een corner opleverde. Na iets meer dan zes minuten moest Bounou alsnog vissen. Een ingestudeerde vrije trap van Luka Modric belandde via het hoofd van Ivan Perisic bij Josko Gvardiol, die de score opende met een krachtige kopbal (1-0, beelden van de doelpunten zie je onder dit artikel).

Marokko krijgt vleugels
Marokko schrok wakker van de openingstreffer en kroop uit zijn schulp. Dat leverde binnen twee minuten de gelijkmaker op. Ziyech slingerde een vrije trap voor en zag Modric de bal ongelukkig wegwerken. Achraf Dari stond op de goede plek om van dichtbij binnen te koppen (1-1). Het doelpunt van de centrale verdediger leek Marokko vleugels te geven, want onder leiding van een uitstekend spelende Ziyech trokken De Leeuwen van de Atlas naar voren.

Het leek wachten op de voorsprong van Marokko, dat bij vlagen fraaie aanvallen op de mat legde. Het doelpunt viel vlak voor rust echter aan de andere kant. Mislav Orsic kreeg de bal op de punt van het strafschopgebied voor zijn voeten en schilderde de bal met veel gevoel achter Bounou. Via de binnenkant van de paal verdween zijn fabelachtige inzet in het net (2-1).

In de achtervolging
Het doelpunt van Orsic betekende dat Marokko na de pauze in de achtervolging moest. De ploeg van Regragui probeerde het en deed wat het kon, maar bij beide landen leek het zware toernooi zijn tol te eisen. Door het vele (deels noodgedwongen) wisselen raakte het tempo uit de wedstrijd. Dat leek in het voordeel te zijn van Kroatië, dat zich steeds verder terugtrok. Marokko slaagde er niet meer in om door de Kroatische muur te breken en liet na als eerste Afrikaanse land het WK te verlaten met een (troost)prijs.

Kroatië legde net als op het WK 1998, toen ten koste van Nederland, beslag op de bronzen medaille en stapt met een goed gevoel in het vliegtuig naar huis. Zondag staat de laatste wedstrijd van het WK in Qatar op het programma. In de finale hoopt Frankrijk de titel te prolongeren tegen Argentinië, dat in de kwartfinale verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Oranje.