Moe Nederland geeft zege weg

Totaal onnodig heeft het Nederlands elftal een zege weggegeven in en tegen Portugal. In de laatste zes minuten kwamen de Portugezen terug van een 0-2 achterstand, waardoor een bij vlagen sterk Nederland slechts één punt overhield.

Tot zes minuten voor het einde leek Nederland het duel op 't gemak uit te kunnen spelen. Immers Oranje leidde met 2-0 en de Portugezen straalden uit dat ze niet meer in een resultaat geloofden. Totaal onverwacht verkleinde Portugal de achterstand, door een goede uitbraak via Capucho, die werd afgerond door Pauleta.

De 1-2 gaf de thuisploeg moed. Portugal zette aan voor een slotoffensief en een vermoeid ogend Nederland probeerde de tijd uit te spelen. Met de nodige moeite leek Oranje dat ook vol te houden, totdat in de laatste minuut van de toegevoegde tijd Frank de Boer ietwat onbesuisd en ongelukkig tegenstander Pauleta onderuittikte in het strafschopgebied. Scheidsrechter Urs Meier wees naar de stip, vanwaar Luis Figo de 2-2 binnenschoot. Het was de laatste actie van de wedstrijd.

Nederland leek tot die gelijkmaker de 0-2 nederlaag van afgelopen najaar recht te zetten. Met Patrick Kluivert verrassend spelend als een soort schaduwspits en Jerrel Hasselbaink als diepe spits, kreeg de ploeg van bondscoach Louis van Gaal al snel enkele grote kansen. Nadat Marc Overmars in de elfde minuut twee keer op doelman Quim stuitte, ging diezelfde keeper in de fout. De 25-jarige doelman van Sporting Braga haalde onhandig Hasselbaink onderuit, die knap was weggestuurd door aanvoerder De Boer. Vanaf de strafschopstip bleek de aanvaller van Chelsea koelbloedig genoeg om te scoren, alhoewel hij daarvoor wel de binnenkant van de paal gebruikte.

Het initiatief kwam vervolgens bij de Portugezen, die ruimte kregen om te voetballen, maar slechts sporadisch een kans kregen. Nederland kreeg meer kansen. En vlak na rust was het dan ook Kluivert die een voorzet van Overmars met links binnenschoot. Portugal moest het doen met een grote kans van Fernando Couto.

Nederland bleef lang overeind, alhoewel men daarvoor wel harde ingrepen nodig had, die vijf Nederlanders een gele kaart kostte. Ondanks die gele kaarten en ondanks dat steeds meer Nederlandse spelers vermoeid oogden, leek het bij vlagen sterk spelende Oranje de drie punten mee naar Nederland te kunnen nemen.

'We mogen een 2-0 voorsprong nooit weggeven', treurde aanvoerder Frank de Boer. 'We hadden listiger moeten spelen. Nu moeten we alle wedstrijden winnen.' Voor bondscoach Louis van Gaal voelde het gelijkspel aan als een nederlaag. 'We hebben de eerste helft goed gespeeld. En we hebben veel meer kansen gehad dan Portugal. Maar het kostte enorm veel kracht.' Hij betreurde vooral het aantal gemiste kansen en het hoge aantal balverlies, waardoor de Portugezen in het slot teveel balbezit kregen. 'Zo'n wedstrijd moet je uitspelen en naar 3-0 uitlopen. We geven een overwinning weg, die ons op een tweede plaats had gebracht.'