Mini-Lichtstadderby brengt trainer Van Nistelrooy primeur

Jong PSV heeft maandag de Lichtstad-derby in de Keuken Kampioen Divisie gewonnen. Jong AZ blijft met een nipte zege op TOP Oss als enige zonder puntenverlies.

In dit overzicht volgen we alle ontwikkelingen uit de derde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie.
Jong PSV
Jong PSV
3 - 2
FC Eindhoven

Ruud van Nistelrooy heeft zijn eerste overwinning als trainer van Jong PSV. Op De Herdgang moest stadgenoot FC Eindhoven eraan geloven. Fodé Fofana drukte een grote stempel op de Lichtstadderby in de Keuken Kampioen Divisie. De aanvaller opende in de negentiende minuut met een schot van afstand de score en tekende vroeg in de tweede helft ook voor 3-0. Tussendoor had Amin Doudah ook zijn bijdrage geleverd aan Jong PSV-voorsprong.

Voor de middenvelder was er ook een andere kant van de medaille. Na bijna een uur incasseerde hij zijn tweede gele kaart. FC Eindhoven, dat kort daarvoor via Dave de Meij tot scoren was gekomen, kreeg zo meer zicht op een succes. Die hoop werd gevoed door de 3-2 van Enrico Hernandez.

Met een man minder bleef Jong PSV met hangen en wurgen op de been en kon Van Nistelrooy na een remise en een nederlaag zijn eerste zege als beloftentrainer verwelkomen.

Jong AZ
Jong AZ
1 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Jong AZ en TOP Oss hadden beide maximaal gescoord in de eerste twee wedstrijden van het seizoen. Het onderlinge duel leek ondanks verwoede pogingen van beide teams geen winnaar op te leveren. Maar op de valreep zorgde Iman Griffith dat de Alkmaarse beloftes er alsnog met de winst vandoor gingen. Jong AZ is daarmee de enoige club in de Keuken Kampioen Divisie zonder puntenverlies.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
2 - 1
Almere City FC

VVV-Venlo heeft in de derde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Jos Luhukay degradeerde afgelopen seizoen uit de Eredivisie en startte een niveau lager dramatisch. Na de 2-2 thuis tegen NAC Breda volgde vorige week een 2-1 nederlaag bij TOP Oss. Ook zaterdag kregen de Limburgers in eerste instantie een flinke tegenvaller te slikken, want Almere City FC kwam al na drie minuten op voorsprong in De Koel. Lance Duijvestijn was de doelpuntenmaker.

Aan de kant van VVV ontbrak Giorgos Giakoumakis, die zich de voorbije jaargang ondanks de degradatie kroonde tot topscorer van de Eredivisie. De 26-jarige spits krijgt alle ruimte een transfer af te ronden. De Griek wordt genoemd bij onder meer Celtic en Werder Bremen. Tegen Almere City debuteerde Erik Sorga in de basis en de 22-jarige spits had weinig tijd nodig zich te laten zien bij zijn nieuwe club. Op slag van rust maakte Sorga op fraaie wijze de 1-1 en in de 53ste minuut maakte de van DC United gehuurde Est ook de 2-1.

Door de twee doelpunten van Sorga heeft VVV-Venlo eindelijk de eerste zege van het seizoen te pakken. De Limburgers bezetten nu de tiende plaats met vier punten uit drie duels. Het Almere City FC van trainer Gertjan Verbeek blijft met één punt teleurstellend negentiende staan.

De Graafschap
2 - 0
NAC Breda
NAC Breda

Vorige week kon De Graafschap de slechte seizoenstart bij Roda JC (3-0 nederlaag) wegspoelen. MVV werd in Maastricht met 3-1 verslagen. De Superboeren wilden die zege in de topper met NAC een mooi vervolg geven. Dat lukte: NAC werd in de 'Ralf Seuntjensderby' met 2-0 verslagen.

Joey Konings gaf de ploeg van Reinier Robbemond zo'n vijf minuten voor rust alvast een zetje in de goede richting: 1-0. Julian Lelieveld brak aan de rechterkant van het strafschopgebied door en legde de bal in het zestienmetergebied voor de voeten van Konings. Hij schoof de bal binnen: 1-0 was ook de ruststand. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Devin Haen er met een knap schot nog 2-0 van.

ADO Den Haag
1 - 2
FC Emmen
FC Emmen

Een duel tussen twee clubs die vorig seizoen gezamenlijk uit de Eredivisie degradeerden. Het contrast was op voorhand groot, ADO was het seizoen, ondanks de financiële onrust, uitstekend begonnen. Zij pakten zes punten uit twee wedstrijden. Emmen verzamelde tot dan toe nog maar één punt. Maar na negentig minuten was dat sentiment gedraaid: de ploeg uit Drenthe ging er met de volle buit vandoor.

De wedstrijd begon vanwege problemen met de lichtmasten een half uur later. Eenmaal begonnen was de uitploeg scherper. Jeredy Hilterman, die dit seizoen overkwam van Jong Utrecht, maakte na tien minuten zijn tweede goal voor FC Emmen: 0-1. Na rust werd er door ADO-trainer Ruud Brood vrij snel een beroep gedaan op de bonkige spits Thomas Verheydt. Het had al dan niet toevallig direct effect: Vicente Besuijen kopte ADO een minuut later naar de gelijkmaker. Goundhaantje Hilterman tekende zo'n kwartier voor het einde van de wedstrijd voor zijn derde doelpunt van het seizoen: 1-2. Hij is tot nu toe verantwoordelijk voor de volledige productie voor de ploeg van Dick Lukkien én dus voor de eerste driepunter van het seizoen.

Excelsior
Excelsior
1 - 1
FC Volendam
FC Volendam

Volendam leek voorafgaand aan het seizoen een van de kanshebbers voor promotie. Het seizoen verliep tot nu toe echter niet vlekkeloos. Uit de eerste twee wedstrijden werd er maar één punt uit het vuur gesleept. De wedstrijd tegen Excelsior leverde uiteindelijk ook maar één punt op.

De Rotterdammers namen vijf minuten voor rust de voorsprong via Thijs Dallinga, die zijn tweede doelpunt van het seizoen maakte. Maar daarna was het weer tijd voor KKD-topschutter Robert Mühren. Hij maakte op slag van rust een waanzinnig doelpunt. De Volendamse spits kreeg de bal vol op zijn schoen en volleerde de bal in de bovenkant van het doel.

FC Den Bosch
2 - 3
Jong Ajax
Jong Ajax

De talenten van Ajax wisten in de Keuken Kampioen Divisie nog niet echt te imponeren. De eerste punten moesten deze speelronde worden binnengesleept. Dat lukte: Max de Waal was belangrijk voor de Amsterdammers met twee doelpunten.

In de beginfase leek het daar nog niet op. Roy Kuijpers had geen zin om mee te werken aan een Amsterdamse overwinning. Hij zette Den Bosch na één minuut al op voorsprong, door de bal in de korte hoek binnen te schieten. De Waal wist daar halverwege de eerste helft wel een doelpunt tegenover te zetten: 1-1. Na rust werd Den Bosch slordiger. Daar profiteerde De Waal zo'n 55 minuten spelen van. Hij omspeelde doelman Wouter van der Steen en schoof de bal vanaf links over de doellijn. Hij provoceerde het thuispubliek vervolgens door een vinger voor zijn mond te houden. Het Brabantse publiek trakteerde hem op een aantal biertjes. Het werd daarna nog erger voor de fans in Den Bosch. Invaller Naci Ünüvar bracht Ajax in veilige haven met de derde Amsterdamse treffer. Het slotakkoord was voor Kuijpers, die zijn tweede doelpunt maakte.

FC Dordrecht
2 - 2
Jong FC Utrecht

De thuisploeg trof alweer de derde 'Jong-poeg' van het seizoen. De eerste twee ontmoetingen leverden vier punten op. Deze editie, tegen Jong Utrecht, was één punt waard.

'Dordt' kon na 24 minuten via de nieuwe spits Stijn Meijer op voorsprong komen, maar lang konden de Dordtenaren er niet van genieten. Nick Venema scoorde vier minuten later direct de gelijkmaker. Uit een hoekschop kon FC Dordrecht-speler Seydine N'Diaye (die ook de assist op Meijer verzorgde) de 2-1 voor rust nog binnenkoppen. Het duurde in de tweede helft echter niet lang voordat Venema weer wist te scoren. Hij trok de stand gelijk en bepaalde de eindstand op 2-2.