Barcelona heeft Leganés in Camp Nou wel verslagen. Lionel Messi moest voor het succes wel van de bank komen.

Barcelona
3 - 1
Leganés
Leganés

Voor de derde keer dit seizoen begon Messi bij Barcelona op de bank. De twee voorgaande keren wonnen de Catalanen niet, ondanks een entree van de grootheid. Tegen Tottenham Hotspur in de Champions League werd het in december 1-1. Met een assist had Messi ruim een maand daarvoor zijn ploeg tegen Athletic de Bilbao behoed voor een nederlaag (1-1).

Messi moest zondag ook tegen Leganés van de bank komen om als redder in nood te fungeren. Na ruim een uur kwam hij binnen de lijnen als vervanger van Carles Aleñá. Het was het antwoord van Ernesto Valverde op de gelijkmaker van Martin Braithwaite.

De Deense aanvaller, die begin januari werd overgenomen van Middlesbrough, had na bijna een uur de Leganés-hoop op een herhaling van de thuiswedstrijd doen herleven. In september keerde Barcelona ondanks een voorsprong met lege handen huiswaarts na het bezoek aan Butarque (2-1).

Dit keer had Ousmane Dembélé de Catalanen aan een voorsprong geholpen. De aanvaller brak na een half uur de ban tegen de stugge gasten. Hij was er niet meer bij toen Messi in de 71ste minuut zijn rol van redder in nood in de praktijk bracht. Een minuut nadat hij geblesseerd naar de kant was gegaan, zag Dembéle hoe zijn Argentijnse teamgenoot met een individuele actie en schitterend schot de basis legde voor de 2-1.

De 2-1 kwam op naam van Luis Suárez. De Uruguayaan was attent nadat doelman Iván Cuéllar het schot van Messi niet helemaal onschadelijk had kunnen maken. Het door Leganés geclaimde gevaarlijk spel van Suárez werd na het raadplegen van de videoarbiter van de hand gewezen.

Barcelona kreeg enkele kansen de zege eerder veilig te stellen, voordat Messi na een combinatie met Jordi Alba in blessuretijd aan alle onzekerheid een einde maakte. De Blaugrana wonnen zodoende van Leganés dankzij de Argentijn, die niet gemist kan worden. De Catalaanse formatie bracht de voorsprong op nummer twee Atlético weer op vijf punten.