Mbappé trakteert PSG-fans op goals, Bosz sluit af met zege

Het was zaterdag Kylian Mbappé-dag, want nadat de aanvaller had bekendgemaakt Paris Saint-Germain trouw te blijven, volgde een hattrick tegen Metz. Mbappé kroonde zich zo tot topscorer van de Ligue 1.

PSG
PSG
5 - 0
Metz
Metz

Eind augustus liet Mbappé weten naar Real Madrid te willen, maar PSG hield de transfer tegen. Verwacht werd dat de aanvaller dan na dit seizoen transfervrij zou tekenen bij De Koninklijke, maar Paris Saint-Germain slaagde erin zijn kroonjuweel binnenboord te houden. Kort voor het thuisduel met Metz maakten de Franse topclub en Mbappé samen bekend dat de aflopende verbintenis was verlengd tot medio 2025.

Alle transferperikelen zorgden er niet voor dat Mbappé afgeleid was, want tegen Metz bevestigde hij nogmaals zijn klasse. Met doelpunten in de 25ste en 28ste minuut legde de 54-voudig international de basis voor de ruime overwinning van Paris Saint-Germain. Neymar zorgde na ruim een half uur voor de 3-0 ruststand en de tweede helft was nog maar vijf minuten oud toen Mbappé zijn hattrick compleet maakte.

Het was voor Mbappé doelpunt nummer 28 in de Ligue 1 dit seizoen, waarmee de spits van Paris Saint-Germain met kop en schouders boven de concurrentie uitstak dit seizoen. Nummer twee op de topscorerslijst Wissam Ben Yedder eindigde met drie goals minder. Overigens was Mbappé bij uitstek dé MVP in de Franse competitie, want hij leverde ook de meeste assists van iedereen in de Ligue 1 (17).

Het slotakkoord in het Parc des Princes kwam van Ángel di María, die zijn laatste wedstrijd voor PSG speelde. De 34-jarige Argentijn vertrekt na zeven seizoenen uit de Franse hoofdstad en zorgde in de 67ste minuut voor voor 5-0, zijn 92ste in dienst van Paris Saint-Germain. Acht minuten na zijn treffer kreeg Di María een publiekswissel.

Op dat moment speelde Metz al even met tien man, want Boubacar Traoré kreeg in de 58ste minuut zijn tweede gele kaart. De bezoekers bleven een historische afstraffing bespaard omdat PSG het na de 5-0 wel geloofde. Georginio Wijnaldum kreeg als vervanger van Neymar nog een klein kwartier speeltijd bij de kampioen, terwijl Xavi Simons op de bank bleef.

Clermont
Clermont
1 - 2
Olympique Lyonnais

Peter Bosz besloot het seizoen met een overwinning bij Clermont Foot, waardoor hij met Olympique Lyon als achtste eindigde in de Ligue 1. De trainer zag dat Moussa Dembélé in de 26ste minuut voor de 0-1 had gezorgd en Houssem Aouar leek de wedstrijd vier minuten na rust te beslissen met de tweede treffer van de bezoekers. Via een - in twee instanties - benutte strafschop bracht Mohamed Bayo na een klein uur de spanning weer terug, maar daar bleef het bij.