Marseille verwacht hete zomer en geeft sleutel aan 'ontdekker' Fernandes

Reacties

Tegen beter weten in droomden de supporters van Olympique Marseille de afgelopen weken van de komst van Sadio Mané, fervent fan van l’OM. De aanvaller van Liverpool komt (nog) niet naar Stade Vélodrome, maar toch valt er op transfergebied het nodige spektakel te verwachten van Marseille. De man die die drukke transferzomer moet vormgeven, is Javier Ribalta.

Marseille verwacht hete zomer en geeft sleutel aan 'ontdekker' Fernandes
© Imago

Marseille, dat dit seizoen op de tweede plaats eindigde achter Paris Saint-Germain, maakte de komst van Ribalta zaterdag bekend. De 41-jarige Spanjaard is de nieuwe directeur voetbalzaken. Net als bij Juventus gaat Ribalta weer samenwerken met Pablo Longoria, die sinds februari 2021 de voorzitter is van Olympique Marseille. Ribalta krijgt de taak om de selectie van Marseille op volle oorlogssterkte te krijgen om ook volgend voetbaljaar om de prijzen mee te doen in Frankrijk én in Europa.

Ribalta werkte als scout voor onder meer AC Milan, Juventus en Manchester United. Daarna werd hij directeur bij Zenit Sint-Petersburg en Parma. Ribalta had al snel door dat hij het als voetballer niet ver zou schoppen en dacht aan een carrière als zaakwaarnemer of journalist. Maar op zijn 27ste werd Ribalta al sportief directeur bij het Catalaanse UE Castelldefels, dat toen uitkwam op het derde niveau van Spanje.

Ribalta leerde de Italiaan Mauro Pederzoli kennen, toen scout van Liverpool. Toen Pederzoli werd aangesteld als directeur van Torino, nam hij Ribalta mee. Ribalta maakte snel carrière en had al gauw de nodige succesjes op zijn naam staan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ontdekker Bruno Fernandes
Zo wordt hij door sommigen gezien als de man die als eerste écht het talent inzag van Bruno Fernandes. Ribalta adviseerde Novara, waar hij als scout in dienst was, om werk te maken van de komst van Fernandes. De middenvelder speelde bij Boavista en kostte 40.000 euro. Een paar maanden later vertrok de Portugees voor 2,4 miljoen naar Udinese.

Tussen 2012 en 2017 werkte Ribalta bij Juventus. Een grote focus lag op het binnenhalen van transfervrije spelers, zoals Paul Pogba en Dani Alves. Als hoofdscout van Manchester United was Ribalta betrokken bij de komst van spelers als Alexis Sánchez, Victor Lindelöf, Diogo Dalot en Romelu Lukaku. Verre van voltreffers.

Budget niet oneindig
Op Old Trafford had Ribalta logischerwijs meer te besteden dan in Marseille nu. Oneindig veel mogelijkheden in de portemonnee zijn er immers niet. De Zuid-Fransen lijden al jaren flinke verliezen (over het boekjaar 2021/21 bedroeg het verlies 76 miljoen euro) en worden scherp in de gaten gehouden door de Direction Nationale du Contrôle de Gestion (DNCG), de financiële waakhond van het Franse voetbal.

Ribalta zal dus creatief moeten zijn. De club verzekerde zich al van de komst van verdediger Samuel Gigot van Spartak Moskou. Spelers als Arek Milik, Mattéo Guendouzi, Cengiz Ünder en Pau López werden na een huurperiode definitief vastgelegd. Daarmee is men echter nog niet klaar.

Omdat de toekomst van clubicoon Steve Mandanda nog onduidelijk is (Stade Rennais heeft interesse) en Simon Ngapandouetnbu waarschijnlijk wordt verhuurd, is Ribalta op zoek naar een doelman. Ook de verdediging is aan vers bloed toe. Marseille houdt rekening met een vertrek van Duje Caleta-Car en denkt er volgens het Catalaanse Sport aan om Clément Lenglet te huren. Mogelijk klopt Marseille nog vaker aan bij Barcelona, want ook Miralem Pjanic, Nico González en Martin Braithwaite zouden in beeld zijn.

Riechedly Bazoer
Een andere kandidaat voor de defensie is Riechedly Bazoer. De verdediger annex middenvelder staat al ruim een jaar op het lijstje van Marseille; zijn entourage heeft de belangstelling bevestigd. Ribalta heeft ervaring met het binnenhalen van transfervrije buitenkansjes; Bazoer zou zo'n speler kunnen zijn. Dat geldt ook voor Axel Witsel, die uit zijn contract loopt bij Borussia Dortmund. Hij geldt als mogelijke vervanger van Boubacar Kamara, die naar Aston Villa vertrekt. Witsel is naar verluidt een tweejarig contract aangeboden, met een optie op een derde jaar en een salaris van vier miljoen euro per jaar.

Andere middenvelderskandidaten van wie de namen rondzingen, zijn Francis Coquelin, Étienne Capoue (beiden Villarreal), Jordan Veretout (AS Roma), Evander (FC Midtjylland) en Benjamin André (Lille).

Luis Sinisterra
Ook voor de voorste linie is er werk aan de winkel voor Ribalta. De club wil niet alleen in de Ligue 1 hoge ogen gooien, maar ook in de Champions League. Ondanks dat men met Milik, Bamba Dieng en Cédric Bakambu al over drie spitsen beschikt, wil trainer Jorge Sampaoli dat er een aan wordt toegevoegd. Hoog op het verlanglijstje staat Luis Muriel van Atalanta. La Gazzetta dello Sport schrijft dat hij minimaal vijftien miljoen euro kost. Dat bedrag kan en mag Marseille op dit moment niet ophoesten van de waakhonden van de DNCG.

Voor de flanken is Luis Sinisterra een van de opties. De linksbuiten van Feyenoord speelde dit seizoen in de halve finale van de Conference League nog tegen Marseille. In De Kuip was de Colombiaan goed voor een doelpunt en een assist. Trainer Arne Slot wil echter langer door met de smaakmaker.

Kevin Strootman
Ribalta zal niet alleen moeten kopen, maar ook moeten verkopen. Marseille moet immers ruimte maken in het salarishuis. Kevin Strootman drukt met zijn jaarsalaris flink op de spelersbegroting en mag vertrekken. De afgelopen twee seizoenen werd hij al verhuurd aan Genoa en Cagliari. Ook Nemanja Radonjic, Jordan Amavi, Pol Lirola, Sead Kolasinac, Luis Henrique en Álvaro González staan op de nominatie om te vertrekken. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.