Lukaku helpt United aan felbegeerde vierde plaats bij PL-debuut Chong

Manchester United heeft zaterdag de vierde plaats in de Premier League overgenomen van Arsenal. The Gunners speelden eerder op de dag gelijk tegen Tottenham Hotspur (1-1). De formatie van manager Ole Gunnar Solskjaer worstelde zich langs Southampton.  Tahith Chong maakte in de slotfase zijn Premier League-debuut.

Manchester United
3 - 2
Southampton
Southampton

Door het gelijkspel van Arsenal zou United bij winst op Southampton één punt meer hebben en stijgen naar de vierde plek. Aan het einde van het seizoen geeft die plaats recht op een Champions League-ticket. In die wetenschap was het begin van het duel dramatisch voor United. Na 26 minuten was het raak voor de gasten. Yann Valery kreeg alle ruimte aan de rechterkant en besloot uit te halen. Zijn snoeiharde schot verraste keeper David de Gea en vloog hoog in de korte hoek: 0-1. Zo moest United in de achtervolging en daar had de thuisploeg pas in de tweede helft succes mee. Andreas Pereira, die weer eens mocht starten van Solskjaer, leverde ook een pareltje en schoot van afstand fantastisch raak voor United. Solskjaer had Alexis Sánchez er daarvoor al afgehaald voor Diogo Dalot.

Daarmee was het nog niet gedaan voor United, want zes minuten na de treffer van Pereira zat de bal er weer in. Pereira leverde nu de assist op Romelu Lukaku. De Belgische spits kapte zijn tegenstander uit en schoof de bal achter doelman Angus Gunn: 2-1. Zo leek het weer de goede kant op te gaan voor United, maar Southampton knokte zich terug. Weer was het een weergaloze treffer. James Ward-Prowse vuurde een vrije trap vanaf zo'n twintig meter in de kruising.

In de absolute slotfase trok United de wedstrijd toch nog naar zich toe. Lukaku sloeg eerst opnieuw toe. Nu was Fred, de vervanger van Pereira, de aangever en de spits schoot van net buiten het strafschopgebied raak. Paul Pogba kreeg daarna vanaf elf meter nog de kans om er 4-2 van te maken na een overtreding van Stuart Armstrong. De Franse middenvelder miste de penalty echter. Chong maakte daarna in de extra tijd zijn opwachting als vervanger van Marcus Rashford. Voor het Nederlandse talent betekende het zijn debuut in de Premier League.

Brighton & Hove Albion
1 - 0
Huddersfield Town

Alireza Jahanbakhsh stond voor het eerst sinds maanden weer in de basis tijdens een Premier League-wedstrijd van Brighton & Hove Albion. De Iraniër miste aan het einde van 2018 veel wedstrijden vanwege een hamstringblessure en ontbrak in januari even omdat hij actief was op het toernooi om de Azië Cup. Tegen Huddersfield Town begon ook Davy Pröpper, terwijl Jürgen Locadia ontbrak. Bij de bezoekers stonden Juninho Bacuna en Terence Kongolo in de basis.

Het aantal kansen was in de eerste helft gering. Midweeks hield Huddersfield nog lang stand tegen Wolverhampton Wanderers en sloeg de ploeg uiteindelijk in de slotfase toe (1-0). Dat wilde Brighton voorkomen en de beste kans voor rust was voor Jahanbakhsh. De aanvaller snelde vanaf de linkerflank naar rechts. Zijn schot raakte de lat terwijl doelman Jonas Lössl al geklopt was. Uiteindelijk scoorde Brighton in de tweede helft wel nadat Jahanbakhsh al gewisseld was voor José Izquierdo. Een andere invaller, Florin Andone, kopte op aangeven van Anthony Knockaert raak: 1-0.

Keeper Jonas Lössl ziet het schot van Alireza Jahanbakhsh tegen de lat vliegen.
Wolverhampton Wanderers
2 - 0
Cardiff City

Wolverhampton Wanderers heeft zijn status van best of the rest achter de topploegen wederom waargemaakt. De gepromoveerde ploeg had in eigen huis weinig moeite met Cardiff City, een andere promovendus. In de zestiende minuut schoof Diogo Jota de bal al in de linkerhoek na een vloeiende combinatie. Raúl Jiménez was bij die goal nog de aangever en zorgde zelf twee minuten later na een tikje terug van Jota voor de 2-0. Voor de Mexicaan was het al zijn elfde Premier League-goal van het seizoen, terwijl hij als spits ook al op zeven assists staat. Wolves speelde de wedstrijd geroutineerd uit en blijft na de zege zevende. De kloof ten opzichte van Chelsea is nog altijd tien punten. Cardiff, waar Leandro Bacuna op de bank zat, verkeert in grote problemen als nummer achttien van de Premier League.

Burnley
Burnley
1 - 3
Crystal Palace

Burnley kreeg tegen Crystal Palace opnieuw een domper te verwerken na de doordeweekse nederlaag bij Newcastle United (2-0). De thuisploeg was namelijk verreweg het meest gevaarlijk, maar een doelpunt maken lukte niet. Dat kwam Burnley duur te staan. Palace loste in de eerste helft geen enkel schot op doel, maar Phil Bardsley werkte de bal ongelukkig in eigen doel: 0-1. In de tweede helft ging het Palace een stuk beter af. De bezoekers, waar Patrick van Aanholt in de basis stond, liepen door goals van Michy Batshuayi en Wilfried Zaha uit naar 0-3. Ashley Barnes zorgde in de slotfase nog voor de eretreffer van Burnley.